НОВИНИ  |  КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯ

Проблемите с безплодието са към своя край

24 март 2011 16:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 1 | » Коментирай | Обратно към новината
Автор: Видка Атанасова  |  Дата: 25.03.2011 21:46

КОЛЕГИ, СПРЕТЕ ТАКА НАГЛО ДА ПРЕПИСВАТЕ. Този текст го пусна първо H...l.bg, а след това и D...s.bg. В случая сте го копирали от втория сайт... Почти едно към едно е... Безобразие...

Нова технология, разработена в Япония, даде шанс за лечение на безплодието. Групата под ръководството на Такехико Огава от университет на Йокохама е извлякла клетки от семенници и е култивирала за първи път сперматозоиди в лаборатория, съобщи сп. "Нейчър".

Сперматозоидите са били възпроизведени в "епруветки" от тестиси на новородени мишки, след което са били инжектирани в яйцеклетки. От тях са се родили 12 здрави малки - 4 мъжки и 8 женски. Всички те са били с нормални оплодителни способности и са били в състояние по-късно да се възпроизведат.

Ключът към успеха е, че учените са успели да осигурят повечето клетъчни компоненти на тестисите в лабораторни условия. Според специалистите техният метод при по-нататъшно усъвършенстване може да се приложи и при други бозайници.

"Искам да приложа метода върху други видове, в това число и хора" - казва Такехико Огава. Учените са постигнали и още един успех - тъканите от семенници са били замразени в азот за 4-25 дни, а след размразяване от тях също са култивирани нормални сперматозоиди.

Според японските учени резултатите от изследванията им ще са полезни при решаване на проблемите с безплодието, възникващи при някои пациенти, например при лечението на рак. Биолозите се опитват да произведат сперма извън тялото близо един век. Постигнатото в Япония е първият успех в тази насока.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.