НОВИНИ

Пловдивска болница дава безплатно импланти при счупване

15 февруари 2010 15:07 | Коментари: 0
Пловдивска болница дава безплатно импланти при счупване

Над 85% е смъртността при възрастни хора с фрактура на шийката на бедрената кост, сочи статистиката. Леталният изход най-често е от проблеми в белия дроб и бъбреците заради залежаване. А залежаването обикновено е вследствие на липса на оперативно лечение заради скъпоструващите консумативи за метална остеосинтеза на счупванията. Пироните, винтовете и плаките, които се поставят при фрактури, както и инструментите за фиксиращи процедури не се покриват по клиничните пътеки от Здравната каса. Затова лекарите във всички лечебни заведения са принудени да изписват рецепти, с които болните си ги закупуват от дистрибуторските фирми. Средната цена варира около 1000 лева на комплект консумативи за дадено счупване.

Пловдивската частна МБАЛ „Медлайн“ е единственото здравно заведение в страната, което предоставя безплатно тези метални импланти и инструменти. Болницата поема цената с помощта на фондация „Качество на живот“, обяснява д-р Ян Янакиев, началник на отделение „Ортопедия и травматология“.

„Правим го от любов към хората“, споделя искрено един от най-добрите специалисти в града на тепетата. „Радвам се, че в „Медлайн“ този проблем е решен в полза на пациента. На предишното си работно място изживявах ужасно всеки път, когато подавах на възрастни пострадали рецептата за закупуване на тези скъпи консумативи. Повечето от тях буквално бяха обречени на смърт поради липсата на средства. А аз бях безсилен, защото не можех да оперирам без металните импланти“, спомня си с болка д-р Янакиев.

Сега той е щастлив, че в „Медлайн“ нито един болен не се залежава на легло, защото безплатно получава необходимите консумативи. При издаване на рецепти за пирони, винтове и плаки, както е в останалите здравни заведения, невинаги може да се улучи точният им размер за пациента. В пловдивската болница разполагаме с всички големини на металните импланти и не се налага да се режат с клещи до необходимите размери винтовете например, каквато е общоприетата практика“, обяснява д-р Янакиев.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети

Велики вторник е: Носи се мълчана вода

30.04.2024 (Коментари: 0)

На Велики вторник се носи мълчана вода. » Прочети

Лекар каза как да пресметнем колко калории да поемамаме дневно

29.04.2024 (Коментари: 0)

Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата. » Прочети

Кои храни потискат апетита?

29.04.2024 (Коментари: 0)

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. » Прочети

ТАРО хороскоп до 5 май за всяк зодия

29.04.2024 (Коментари: 0)

Овен - Седмица камъниПоражениеПериод, в който управление, власт, авторитети и всякакви теми, свързани с правната страна на нещата, ще имат превес в нашия живот. » Прочети

Велики понеделник е: Започва Страстната седмица. Какво се прави, а какво - не

29.04.2024 (Коментари: 0)

Страстната седмица, която предшества Великден, е символ на духовното пречистване и смирение на човека. » Прочети

Колко време сън е нужно за всяка възраст?

28.04.2024 (Коментари: 0)

В идеалния свят бихме имали лукса да си лягаме рано и след това да се събуждаме рано, отпочинали за един продуктивен ден. » Прочети

Какво се яде на Цветница?

28.04.2024 (Коментари: 0)

Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица преди Великден. » Прочети