Стресът може да отключи епилепсия

11 февруари 2010 12:02 | Коментари: 0
Стресът може да отключи епилепсия

Стресът може да отключи епилепсия, твърдят група немски учени пред списание Gesund Leben. Но пристъпите също така може да се отключат и от предходно заболяване, при което се уврежда нервната система, от злоупотреба с алкохол, както и след травми или оперативно лечение на мозъка.

Близо 40 000 българи страдат от епилепсия, поясняват пък родните невролози. По думите им това е заболяване, при което се наблюдава свръхвъзбудимост в централната нервна система се характеризира с появата на неприятни епилептични пристъпи.

Припадъците биват различни в зависимост от това в кой дял на мозъка се намира т.нар. епилептогенно огнище виновно за болестта. Те биват два вида - пристъпи със загуба на съзнание и парциални пристъпи (при тях може да има загуба на съзнание, но може и да няма). Последният вид има следните прояви като потрепвания, тикове, изтръпване на крайниците, слухови халюцинации и др. Всичко зависи от това в кой дял на мозъка е увреждането.

Епилепсията може да бъде и идиопатична (в 20% от тези случаи тя се предава по наследство). В други 40% болестта е симптоматична - наблюдават се промени в мозъка (т.нар. лезии). До тях може да се стигне вследствие на травми, възпалителни заболявания (като менингит, енцефалит), на тумори, кисти и др. Има и една трета група епилепсии - криптогенните, при които заболяването се диагностицира, но специалистите не могат да открият причината за него.

Епилепсията се установява с няколко вида изследвания. Най-важен е “разпитът” на пациента, в който той да опише какви оплаквания има и какви са пристъпите. Задължителна е електроенцефалографията. С нея специалистите потвърждават диагнозата. Но за съжаление не винаги по време на изледването може да се открият промените в мозъка, както при пристъп. Затова с електроенцефалографията не може и да се отхвърли тежката диагноза. По тази причина невролозите използват най-различни провокации, за да установят съществуващото заболяване.

Освен електроенцефалографията в много случаи е необходимо пациентът да се подложи и на образна диагностика - скенер или ядрено-магнитен резонанс. Целта пак е да се докажат или изключат структурни промени в мозъка, свързани с епилептичния пристъп.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ СТРЕСА:

Час повече сън лекува кръвното налягане

Лягането един час по-рано помага за намаляване на кръвното налягане, установиха американски учени. » Прочети

Домашен лек за невроза

19.12.2011 / Евелина Арнаутска (Коментари: 0)

В домашни условия можем да си приготвим чудно лекарство, повлияващо симптомите на невроза, което да се използва самостоятелно или в комбинация с изписани от лекар медикаменти.

» Прочети

Стресът на работното място води до астма

25.05.2010 (Коментари: 0)

Стресът на работното място може да увеличи рисковете от появата на астматично заболяване с 40%, сочат данните от ново изследване на германски учени, пише британският вестник „Дейли Мейл“.

» Прочети

Все повече хора страдат от Синдрома на компютърния стрес

19.05.2010 (Коментари: 0)

Повредите на компютрите, бавното им зареждане или досадната намеса на компютърните техници при възникнал проблем пораждат у потребителите на персонални компютри така наречения Синдром на компютърния стрес. » Прочети

Зеленият чай предпазва човека от ежедневния стрес

Зеленият чай е изключително полезен за здравето на хората в това забързано и напрегнато ежедневие, в което те са подложени на въздействието на толкова многобройни вредни фактори.

» Прочети

Пет аромата, свалящи напрежението и стреса в края на деня

Има няколко подправки, които ухаят прекрасно и придават неустоим вкус на гозбите. » Прочети

Кариеризмът уврежда нервните клетки

Кариеризмът уврежда здравето. » Прочети

Масажи срещу стрес и депресия

Масажите са идеално средство за справяне със стреса и депресията. » Прочети

Спортът рано сутрин намалява стреса на работното място

29.04.2010 (Коментари: 0)

Упражненията сутрин намаляват стреса на работното място. » Прочети