НОВИНИ

Интервю с д-р Тихомир Савчев – специалист ендоскопска хирургия в акушерството и гинекологията и Управител на МБАЛ „Вита“

3 декември 2012 10:05 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ | Коментари: 3
Интервю с д-р Тихомир Савчев – специалист ендоскопска хирургия в акушерството и гинекологията и Управител на МБАЛ „Вита“
/ © Болница „Вита“ – София

1. Д-р Савчев, какви са предимствата на лапароскопските (безкръвни) операции в сравнение със стандартните операции при гинекологични заболявания?

Лапароскопските (т.нар. безкръвни операции) се извършват през няколко малки отвора на коремната стена със специални инструменти. През един от тези отвори се вкарва оптика, свързана с камера, с помощта на която операторите следят хода на операцията в детайли на монитор.

Предимствата на лапароскопските операции пред стандартните отворени такива са много. Сред тях са: минимална кръвозагуба и тъканна травма, бързо следоперативно възстановяване, минимален риск от възпалителни усложнения и постоперативни сраствания в коремната кухина. Последното е важен показател за запазване фертилността на пациентките.

2. Много жени при профилактичен (или по друг повод направен) ултразвук биват уведомени, че имат киста, но не знаят какво да правят от този момент нататък. Какво е правилното поведение стъпка по стъпка при откриване на киста на ултразвук?

От съществено значение за диагнозата и терапевтичното поведение при откриването и лечението на киста са възрастта на пациентката, клиничните оплаквания, ехографският вид на находката и стойностите на специфичните лабораторни изследвания. Съществуват различни видове кисти, които изискват различен тип лечение.

В млада възраст се срещат пациентки с нередовни или липсващи менструации, окосмяване мъжки тип, промени на кожата, характерен ехографски образ на яйчниците. Касае се за Синдрома на Щайн Левентал (Поликистоза на яйчниците). Обикновено лечението е консервативно с хормонални препарати. В по-тежките случаи се налага оперативна намеса, която според съвременните стандарти се извършва по лапароскопски път. Отворената коремна операция при тези случаи трябва да остане в историята.

Характерни за по-младата възраст са и фоликуларните кисти, които са резултат от неслучила се овулация. Кистите на жълтото тяло са друг вид кисти, при които жълтото тяло, образувано след овулация, не претърпява обратно развитие.

Дермоидните кисти се откриват случайно при профилактичен преглед, обикновено без съществени оплаквания. Те се развиват от ембрионални тъкани и поради по-високия си онкологичен потенциал трябва да бъдат оперирани.

Тук е мястото да се отбележи фактът, че все по-често в тази възраст се срещат и ендометриозните (шоколадови) кисти.

Консервативно лечение с хормонални препарати за срок от 3 месеца е препоръчително при фоликуларните и кистите на жълтото тяло, но не при ендометриозните, дермоидните и кистите със съмнение за злокачествено заболяване. След този срок се препоръчва оперативно лечение за отстраняване на кистата заедно с нейната капсула, като това в съвременната медицина се извършва по лапароскопски път с цел максимално съхраняване тъканта на яйчника.

3. Киста на яйчника по време на бременността – има ли риск за бременността? Кога трябва да се лекува - преди или след раждането?

Киста по време на бременност се открива случайно, като нормално тя изчезва до края на първия триместър. Ако кистата не изчезне, но нейната големина не нараства, рискът за бебето и майката е несъществен. Редно е да бъдат проследявани характерните туморни маркери. В редки случаи се налага оперативно лечение и по време на бременността.

4. Какъв е рискът една киста на яйчника да прерасне в рак?

Съществува такъв риск, особено при продължително „наблюдение“ на кистите. Карциномът на яйчника обикновено засяга жени над 40 години, но за съжаление все по-често се среща и при по-млади жени. Ето защо не трябва да бъдат подценявани профилактичните прегледи при акушер-гинеколог.

5. Много противоречива е информацията, достъпна в интернет, относно ендометриозата. Какво трябва да знаят дамите за това заболяване?

Има различни теории за възникване на ендометриозата. Най-популярната от тях е, че клетки от вътрешността на матката (ендометриум) мигрират в коремната кухина, като засягат най-вече яйчниците, матката, маточните тръби, червата, перитонеума и пикочния мехур.

Най-честите клинични прояви на ендометриозата са болезнена менструация, болезнен полов акт, болезнена дефекация, нарушен менструален цикъл и безплодие. Болката с различна степен на изразеност е най-характерното оплакване. В резултат на болестта се развиват т.н. „шоколадови кисти“ на яйчниците, сраствания, нарушава се проходимостта на маточните тръби и в около 50% се стига до стерилитет.

Лечението може да бъде медикаментозно или хирургично, но златният стандарт е оперативно отстраняване по лапароскопски път на ендометриозните кисти и последващо медикаментозно лечение с GnRH аналози. Така рискът от рецидиви на ендометриозата е най-малък.

6. Кога миомата трябва да се оперира? (Какви са индикациите за операция при миома на матката?)

Миомата са среща доста често – на определена възраст при над 50% от жените. В зависимост от големината и локализацията на миомата, жените може и да нямат проблеми. Тя се превръща в „миомна болест“ при възникване на характерни усложнения и оплаквания, като патологично маточно кървене, тежест и болка ниско в корема, стерилитет.

Лечението се прецизира в зависимост от възрастта на пациентката и нейните репродуктивни намерения. То може да бъде консервативно (с различни медикаменти) или оперативно – в голям процент от случаите с лапароскопска органо-съхраняваща операция.

7. Хистероскопските операции означават решение на проблема (било то диагностичен или хирургичен) при достъп през влагалището. Това ли е най-щадящият оперативен метод на гинекологичните заболявания?

Освен най-щадящ, този подход е и най-информативен за заболявания или аномалии във вътрешността на матката (миомни възли, ендометриални полипи, сраствания, септуми и др.). Лесният достъп и възможността за преминаване от диагностична към хирургична дейност е голямо преимущество.

Повече за отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ "Вита" можете да прочетете на адрес: http://www.doctoronline.bg/articles/7152/Akusherstvo-i-ginekologiya-v-bolnica-Vita

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Иван Данев  |  Дата: 6.11.2019 12:28

може ли да се забременее когато си извън овулация ? колко е вероятноста пределакулационната течност да съдържа сперматозуиди..Ако сме приели Ескапеле след не защитен полов акт в петък(1 ноември) и приемем хапчето в събота то предпазва ли ни ако в понеделник(4ноември ).Ако цикълът е бил на 12 октомври е е свършил на 18 кога трябва да е настъпила овулацията .

Автор: ttincr  |  Дата: 16.01.2013 05:04

3AN2yc <a href="http://ktiwilhgmazf.com/">ktiwilhgmazf</a>

Автор: Carlinda  |  Дата: 14.01.2013 03:49

And I thought I was the sensible one. Thanks for setting me sratgiht.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети