НОВИНИ

Раждане в спокойна и приятна атмосфера е възможно и в България

11 октомври 2012 16:34 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ | Коментари: 0
Раждане в спокойна и приятна атмосфера е възможно и в България
/ © Болница "Свети Лазар"

Болница „Свети Лазар“ вече 12 години гради своето име сред акушеро-гинекологичните клиники в България и заслужено спечелва доверието и любовта на своите пациенти.
Няма по-велик момент в живота на човек от раждането на детето му. Всяка жена, всяко семейство извървява деветте месеца на бременността с надеждата и мечтите за този момент: да бъде естествен и красив миг или дирижиран изцяло от специалистите процес – всеки има свое желание и виждане по въпроса.
Това, което отличава болница „Свети Лазар“ от всички други, е, че раждащата жена е в спокойна и приятелска атмосфера, информирана и окуражавана на всеки етап от раждането. Изборът на екипа от специалисти на д-р Валентин Николов и д-р Тияна Николова се дължи изцяло на компетентността и професионализма на тези лекари, но също и на нещо също толкова ценно – човещината и интелигентността им. Няма жена, която да не оценява доброто и човешко отношение, която не би искала именно такива специалисти да са на нейно разположение в момента на раждането.
Практиката на д-р Тияна Николова е да се изготвя индивидуален план за раждане, който се съгласува предварително между майката и лекаря.
Приоритет за д-р Тияна Николова в развитието на дейността на клиниката е все повече раждания да протичат по естествен начин, според индивидуалните предпочитания на раждащата жена, сред които осигуряване на спокойствие и тишина, възможност за движение по време на контракциите, прилагане на топли компреси в перинеалната област, присъствие на близките хора, избор на поза във фазата на изгонване на плода, контакт кожа-до-кожа между бебето и майката непосредствено след раждането, поставяне новороденото на гърда преди раждането на плацентата, изчакване на спокойно и естествено отделяне на последната, насърчаване на кърменето и др. С осигуряването на тези нови за България практики, в болница „Свети Лазар” раждащата жена е в атмосфера, много близка до дома. Но в същото време тя е под наблюдението на няколко специалисти (акушер-гинеколози, неонатолози, акушерки, сестри), които във всеки един момент и при всяко едно усложнение реагират мигновенно и професионално, разчитайки на много знания и опит и разполагайки с нова и най-съвременна техника.
Ето защо статистиката поставя болница „Свети Лазар” на едно от водещите места в акушеро-гинекологичната помощ. Един от най-важните показатели за нивото на акушерската и неонатологичната помощ в едно здравно заведение е Перинаталната детска смъртност (ПДС). Той се изчислява на 1000 живородени деца и представлява броят починали деца в периода от 28-а гестационна седмица до 168-ия час след раждането. Стойността му в болница „Свети Лазар” е едва 1,1% за 10-годишен период (2 случая, проследявани извън болницата и загинали вътрематочно преди постъпването им в лечебното заведение) при 12,3% ежегодно за страната. Особено показателна в тази насока е и интранаталната детска смъртност (броят загинали деца по време на самото раждане) като съставна част от ПДС. В болница „Свети Лазар“ за целия период на нейната дейност този показател е 0%. Друг важен показател е майчината смъртност. Това е смъртността на пациентки, преминали през болничното заведение и починали във връзка с усложнения на бременността или раждането. В болница Свети Лазар този показател също е 0%.

 

Напълно естественото раждане е възможно и в болница

Защо Христина и Йордан Шопови избраха „Свети Лазар“ за напълно естественото раждане на своята дъщеричка София?
Как взехте решението да родите по напълно естествен начин, без никакви интервенции?
Имахме идеята за напълно естествено раждане още с първото си дете, но тогава се стигна до секцио по спешност и не можахме да осъществим плановете си. Когато разбрахме, че ще ставаме родители за втори път, бяхме напълно сигурни, че раждането ще бъде без лекарска намеса, ако това изобщо се окаже възможно в България.
Какви бяха съображенията ви да изберете такъв тип раждане? В повечето случаи родилките предпочитат да родят с лекарска помощ, дори това да означава само поставяне на упойка, за да се избегне болката.
Болката е нещо напълно естествено - тя помага на тялото да се справи с тази промяна. От тази гледна точка това е най-доброто решение както за детето, така и за майката. Повечето жени не отчитат болката след секцио, което само по себе си е доста сериозна интервенция и възстановяването впоследствие е като след всяка операция. Отделно, при секциото рискът за майката и детето е по-голям, отколкото при естественото раждане. Болката от възстановяването след секцио е доста по-силна и продължителна, както и хормоналният дисбаланс, а „следродилната депресия“ е много по-сериозна. При естественото раждане контракциите спомагат за изтласкването на течността от белите дробове на бебето и след раждането те са готови за въздушна среда. И не на последно място – при секцио, въпреки намесата на лекарите, винаги има риск за развиване на алергии, астма, както и проблеми при кърменето.
Защо избрахте да родите в „Свети Лазар“?
В осмия месец на бременността започнахме да обикаляме болниците в София и да проверяваме къде най-добре биха изпълнили нашите изисквания. „Свети Лазар“ беше единствената болница, която беше готова да се съобрази изцяло с нашите желания по отношение на естественото раждане. Хубаво е да се отбележи, че това не бяха капризи, а наистина изисквания, породени изцяло от желанието ни детето ни да се роди по възможно най-добрия начин и съобразени с последните тенденции по света. Повечето болници у нас се придържат към установени протоколи, като например, че след секцио следващото раждане отново трябва да е оперативно, има период от време, в който трябва да се наблюдава по определен начин майката, което създава доста сериозен дискомфорт и може да спре естествените процеси. „Свети Лазар“ беше единствената болница, в която се съгласиха да организират целия процес по такъв начин, че напълно да отговори на нашите очаквания. Самото раждане протече много бързо, много лесно и без никакви интервенции, както се бяхме уговорили предварително.
За естественото протичане на раждането сме изключително благодарни на дула Елена и на акушерката Емилия. Една от причините да изберем „Свети Лазар“ беше възможността на раждането да присъства дула и активното участие на акушерката в процеса.

Акушеро-гинекологична болница „Свети Лазар“
Адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 4А

Сайт: http://www.st.lazar-hospital.com

Имейл: http://www.st.lazar-hospital.com

Телефон: +359 2 962 20 05

Мобилен: +359 888 58 18 10 / +359 888 51 14 92

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ваксинацията у нас: Без „АстраЗенека“ за жени под 65 г. с риск от тромбози

19.04.2021 (Коментари: 0)

Covid ваксината на компанията „АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 65 г. » Прочети

Мурджева: Единственият начин да се завърши имунизацията с "АстраЗенека" е да се постави втора доза

19.04.2021 (Коментари: 0)

Имунизацията независимо с каква ваксина цели образуването на антитела и имунитет срещу коронавируса. » Прочети

Кантарджиев: Нека отварянето на нощните заведения, стадиони и спортни зали се отложи

17.04.2021 (Коментари: 0)

"НОЩ стартира с 4 лекари, както и хора от Външно министерство, Гранична полиция и полицията. » Прочети

Продължава да намалява депът на положителните тестове за COVID-19

17.04.2021 (Коментари: 0)

2126 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, при направени 15 638 теста. » Прочети

Забавят въвеждането на електронните рецепти с още два месеца

16.04.2021 (Коментари: 0)

Хартиените рецепти ще останат по-дълго от планираното. » Прочети

Кантарджиев: Нов вариант на вируса се появи у нас

16.04.2021 (Коментари: 0)

Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса. » Прочети

620 375 души са ваксинирани в България досега

16.04.2021 (Коментари: 0)

Към момента общият брой на ваксинираните е 620 375 души, вчера са ваксинирани около 15 000 души. » Прочети

Може да е нужна и трета игла от ваксината на Pfizer

16.04.2021 (Коментари: 0)

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла заяви в четвъртък, че хората вероятно ще се нуждаят от трета, бустерна доза на ваксината срещу COVID-19 на компанията в рамките на 12 месеца след поставените първи две дози, съобщава БНР. » Прочети