Ограничаването на солта и маслото гарантира по-добро здраве
Ограничаването на солта и маслото ще предотврати смърта на много хора. До този извод са стигнели две независими едно от друго проучвания, съобщава агенция „Ройтерс“.
За забрана на производството и продажбата на масло настоя известен английски кардиолог. Проф. Шям Колвекар смята, че забраната трябва да дойде на законодателно ниво. По думите му, този хранителен продукт представлява истинска заплаха за здравето на хората. До този извод той стигнал след поредица от изследвания. Получените данни са категорични - маслото е един от основните източници на наситени мазнини, които повишават риска от атеросклероза и водят до инфаркт или инсулт.
Вместо масло проф. Колвекар препоръчва консумацията на маргарин. В него също има наситени мазнини, но те са в далеч по-малки количества в сравнение с тези в маслото. Според кардиолога забраната за производство и продажба на маслото ще спаси минимум 3 500 живота годишно само в Англия.
Намаляването с 3 грама на дневно консумираната сол може да спаси живота на 92 000 души в САЩ, като същевременно ще спести 24 милиарда долара от разходите по лечението на хора с инфаркт или инсулт. Това показва друго изследване, този път проведено от учени зад океана.
„Ползата за американското население би била равносилна на намаляване на пушенето с 50%”, смята ръководителят на екипа д-р Кирстен Бибинс-Доминго от Калифорнийския университет в Сан Франциско. По думите му подобна цел е напълно постижима.
Американците редовно злоупотребяват със солта, която в големи количества води до високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Мъжете обикновено консумират средно по 10 грама на ден, а жените - средно по 7 грама, като употребата й прогресивно нараства. Намаляването на консумацията с 1 грам дневно ще предотврати от 11 000 до 23 000 инсулта и от 18 000 до 35 000 инфаркта.