БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  КЪРМЕНЕ & ЗАХРАНВАНЕ

Кърмене до една година или ...?

23 август 2012 12:00 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 2
Кърмене до една година или ...?
/ © askamum.co.uk

През последните няколко години се увеличава броят на майките, които кърмят своите бебета. Това е едно радостно явление, което всички ние – и майки, и лекари ще подкрепяме. Често младите майки задават въпроса – „Докога трябва да кърмя?” За съжаление или за радост кърменето не ни позволява да сложим категоричен краен срок, както това е написано например на опаковките на адаптираните млека. Все повече се говори за кърменето като за едно тайнство, един микросвят по-скоро, отколкото за нещо, което „трябва”.

Не можем да кажем, че детето трябва да се кърми до 24-тия месец. Когато една майка е започнала да кърми, скоро тя установява своеобразно усещане по отношение на кърменето за себе си и за своето бебе. И ние, лекарите, сме склонни да приемем това вътрешно чувство, защото само то е правилното за майката и бебето. Това означава, че ако майката иска да кърми бебето, прави го успешно и бебето суче и се развива добре, то тя ще продължава да го прави, докато тя или бебето решат да прекъснат тази връзка и да създадат нова.

Ако трябва да помогнем на майката, можем да кажем, че най-често децата сами отказват кърменето около навършването на годинка. Това има своето обяснение. Ако захранването е започнато правилно (около 6-ия месец), ако към навършването на една годинка детето се храни вече в 4 приема, ако се храни разнообразно и пълноценно, ако няма заболяване, ако наддава добре, ако приема достатъчно течности, ако питейната вода и храната са безопасни, майката трябва да се чувства спокойна и уверена да прекъсне кърменето.

През изминалите девет месеца на бременността, когато са били едно цяло, и дванадесет месеца на кърмене, което ги е свързвало толкова силно, се е изградила една изключителна връзка между майка и дете. Това е най-доброто и за двамата. Но не и завинаги. Детето расте и се развива. Към шестия месец кърмата вече не може да му достави всички необходими за растежа вещества. Затова и именно тогава се препоръчва да започне захранването. Към една година се предполага, че детето ще е опознало различните вкусове и храни и се храни пълноценно.

След една година детето вече навлиза в друг етап от своя живот – самият факт, че то прохожда, че започва да говори, разглежда книжки, играе - всичко това постепенно променя и връзката с майката. Майка и дете вече общуват по много по-различен начин, правят много повече неща заедно. Кърменето вече е изиграло своята роля както по отношение на храненето и растежа на детето, така и по отношение на психологическата връзка между майка и дете. Но на една година детето вече не е кърмаче, а дете в ранна детска възраст. Разнообразната храна в подходяща форма, количество и разпределена на определени интервали ще задоволи изцяло нуждите на организма на детето и то ще расте здраво. А връзката с майката продължава все така силна и незаменима и спирането на кърменето ще е една положителна промяна.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Мрън  |  Дата: 27.08.2012 01:42

Поздравления, че тази статия е малко по-умерена спрямо предишната убеждаваща майките, че над годинка няма смисъл да се кърми. Съгласна съм, че физически за детето над годинката кърмата не е критично важна и може по-лесно да бъде заместена с други продукти. Не трябва да се пропуска обаче факта, че млякото е все още нужен елемент от храненето, а кърмата е много по-подходяща за организма, отколкото кравето мляко. Да не говорим за психологическия момент. По мои наблюдения децата между 1 и 2 години, които са още активни кърмачета, се отбиват много трудно, защото осъзнават и търсят тази близост, от която очевидно все още се нуждаят.

Автор: nbankova  |  Дата: 23.08.2012 16:18

Хубавото е, че майките, които са кърмили вече по една година, са достатъчно уверени в себе си и са толкова на "ти" с кърменето и ползите от него, че изобщо нямат нужда от подобни съвети до кога било най-добре да се кърми. Не създавайте погрешното схващане у майките, че кърменето СЛЕД годинката е безполезна дейност.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Кои храни да избягваме задължително при захранване на бебето

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Захранването трябва да е бавен и внимателен процес с точно подбрани храни за всеки етап от растежа на бебето, за да получава то нужните му хранителни съставки за правилен растеж, но и да не се натоварва с трудно усвоими храни, които незрялата храносмилателна система не може да обработи и има опасност да предизвикат алергии или стомашни разстройства. » Прочети

Подготовката на гръдните зърна за кърмене започва преди раждането

9.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

За всяка млада майка първите дни и дори първите няколко седмици са труден период на адаптация към кърменето.

» Прочети

9 причини да кърмим децата си

4.09.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Хранене на бебето. » Прочети

Някои стари разбирания са наистина остарели

14.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 10)

Насоките за храненето на детето и възпитанието му са се променили значително през последните десетилетия. » Прочети

Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите

21.06.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 3)

Много майки се изправят пред трудностите и дилемите, свързани с естественото хранене. » Прочети

Злоядо дете – ще се справите

Когато вашето дете няма интерес към плодовете и зеленчуците и разнообразните ястия и отказва да ги яде, а времето за хранене се е превърнало в кошмарен момент за вас, може би има няколко стратегии, които могат да решат проблема.

» Прочети

Изцеждане и съхранение на кърмата

30.03.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

При някои обстоятелства ще ви се наложи да отложите кърменето или друг човек да храни бебето с кърма. » Прочети

Кърмените деца израстват спокойни възрастни

13.02.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 6)

Кърмените деца е по-малко вероятно да станат агресивни и раздразнителни възрастни, сравнено с хранените с адаптирано мляко деца, според резултатите от ново проучване.

» Прочети

Как да храним бебето – хитринки

9.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 11)

Когато бебето навърши 6-месечна възраст, е време да започнете да го захранвате. » Прочети

Кърменето предпазва от затлъстяване

Кърмените бебета са изложени на много по-нисък риск от затлъстяване в по-късен етап от живота си, съобщават от БГНЕС.

» Прочети