ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Хранителната стойност на едно яйце

12 юни 2012 16:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Хранителната стойност на едно яйце
/ © myhealth911.com

Яйцата, богати на протеини, са добър и нескъп заместител на месото. Те са нискокалорични и могат да се ядат самостоятелно или включени в голямото разнообразие от рецепти, дори в сосове и сладкиши. Яйцата са подходящи да бъдат част от здравословната диета, като трябва да се има предвид високото съдържание на холестерол в тях. Освен по отношение на протеина яйцата са важни и заради високото съдържание на витамини и минерали, необходими за оптималното развитие на организма.

Основни хранителни стойности. Едно яйце се явява еквивалент на около 28 грама червено месо по отношение на съдържанието на протеин. Едно голямо яйце съдържа около 75 калории, 6 г протеин, 5 г мазнини, 1.6 г наситени мазнини, 0 г въглехидрати, 63 мг натрий, 213 мг холестерол. Повечето от протеините се съдържат в белтъка на яйцето, докато холестеролът се съдържа в жълтъка му. Но въпреки че съдържат холестерол, жълтъците съдържат редица други важни и полезни нутриенти и не бива да се избягват от здравите хора.

Качествен протеин. Протеинът, съдържащ се в яйцето, служи за стандарт при сравнението на всички други хранителни протеини. Белтъкът на яйцето се използва от атлети и за натрупване на мускулна маса под формата на хранителна добавка. Белтъкът на яйцето има оценка 100 за биологична стойност, което означава, че съдържа всички есенциални аминокиселини, необходими на организма.

Холестерол. Препоръчва се ограничаването на приема на яйца до 2-3 седмично най-вече заради високото съдържание на холестерол в тях. Едно голямо яйце съдържа 213 мг холестерол, което е почти 100% от допустимия дневен прием на холестерол за здрав индивид. Проучванията показват, че приемът на 1 едно яйце на ден не е свързан с повишаване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания при здрави хора. Затова специалистите позволяват едно яйце на ден да бъде включено като част от здравословната диета.

Витамини група В. Яйцата са богати на вит В2 (рибофлавин) и вит В12 (кобаламин). Едно голямо яйце осигурява 0,25 мг рибофлавин (15% от дневната потребност) и 0,6 мкг кобаламин (10% от дневната потребност).

Антиоксиданти. Яйцата са богати на два антиоксиданта, известни като лутеин и зеаксантин. Съдържанието им в яйцето зависи от храната на кокошката, но независимо от това те се усвояват от организма по-лесно и по-пълноценно от същите вещества, доставени с листните зеленчуци например.

Минерали. Яйцата са добър източник на няколко минерала – селен, молибден и йодин. Едно голямо яйце осигурява 13,5 мг селен (19,5% от дневната потребност на организма), 7,5 мкг молибден (10% от дневната потребност) и 23,7 мкг йодин (16% от дневната потребност).

По материали на news.bbc.co.uk, livestrong.com, news.harvard.edu

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети