ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Соя – от древността до наши дни

5 юни 2012 10:30 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Соя – от древността до наши дни
/ © gourmetsleuth.com

Соята е растение от субтропиците на Азия. Използва се за храна от около 5000 години, но едва преди 3000 години са открити ферментационните техники, чрез които соята се преработва, за да се получат по-лесно усвояеми форми като соев сос например.

Соята става известна в Европа през 18. век, а в САЩ едва през 19. век. Популярна става в Америка едва през Втората световна война. Сега  в САЩ е съсредоточено около половината от световното производство на соя.

Соята съдържа протеини, изофлавоноиди и фибри, като всички те са важни за здравословното хранене. Соята е много добър източник на хранителен протеин, осигурява всички есенциални аминокиселини. Соята е източник и на лецитин и фосфолипид. Някои изофлавоноиди имат научно изследвани  естрогеноподобни ефекти върху организма, поради което понягога са наричани „фитоестрогени“.

Соята почти не се консумира от съвременния човек в непреработено състояние. Източници на соеви изофлавоноиди днес са соевото брашно, соевото мляко, соевото масло, соевият сладолед, соевото сирене, соевите спагети и много други. Някои колбаси също съдържат соя – испанските салами чоризо, някои варени шунки и други салами.

Соевият протеин е изследван във връзка с възможната полза от него в превенцията на сърдечносъдовите  заболявания, за облекчаване симптомите при менопауза, при екстремно отстлабване, артрит, подобряване на мозъчната дейност и спортните постижения. Има предположения, че соята може да намали риска от развитие на рак на гърдата при жените и рак на простатата при мъжете. Проучванията продължават.

Засега соята се използва успешно като алтернатива на кравето мляко за кърмачета и по-големи деца, които по различни причини не могат да приемат протеините на кравето мляко.

По статия на Naturalstandart.com

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети