НОВИНИ

Грейпфрутите намаляват възпалението на венците и пазят сърцето

19 януари 2010 10:05 | Коментари: 0
Грейпфрутите намаляват възпалението на венците и пазят сърцето

Консумацията на два грейпфрута дневно намалява кървенето на венците и риска от развиване на възпалителни процеси в устната кухина. До този извод са стигнали немски учени от университета „Фридрих Шилер“, съобщава Mosmedclinic.

В изследването са участвали 58 души с хронични заболявания на венците (сред тях пушачи и непушачи). Оказало се, че при пушачите се увеличава рискът от развиване на болести на устната кухина. При тях нивото на витамин С е средно с 29% по-ниско, отколкото при останалите.

След като пациентите консумирали по два грейпфрита дневно в продължение на 14 дни, нивото на витамин С в кръвта се увеличило и в двете групи. Макар при пушачите да се е удвоило, то все пак е било по-ниско, отколкото при непушачите. Причината е, че никотинът променя метаболизма в организма, предполагат учените. От значение е и фактът, че пушачите водят по-нездравословен начин на живот.

Изследването на германските учени потвърди, че достатъчното съдържание на витамин С в организма е добра профилактика срещу възпалението на венците. Проблемът  е само в това, че той не може да се запасява с витамин С, затова е важно плодовете, в които той се съдържа в големи количества, да се ядат редовно. А в грейпфрута има 92,5 милиграма витамин С.

Наред с ползата им за венците, грейпфрутите помагат и за свалянето на холестерола, и при риск от сърдечносъдови заболявания. До този извод са стигнали израелски учени от университета в Йерусалим. В изследването им са участвали пациенти, които неотдавна са преживели сърдечна операция - коронарно шунтиране. Тези мъже и жени са имали високи нива на холестерол и липиди, поради което организмът не реагирал адекватно на медикаментите за заздравяване на раните.

Пациентите били разделени на три групи. Тези от първата изяждали по един червен грейпфрут на ден, от втората – по един жълт, а на членовете на третата изобщо не давали грейпфрути. Експериментът продължил 30 дни. Резултатите показали, че при пациентите, получаващи грейпфрути, нивата на липидите и холестерола значително се снижили, докато при другите не били отбелязани никакви промени.

Другият констатиран факт бил, че червеният грейпфрут се оказал по-ефективен, което според учените се дължи на по-голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в него.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети