Рибата и профилактиката на рака


Редовната консумация на риба намалява риска от развитие на рак на дебелото черво. Според проучването, което е проведено по този въпрос, не е ясно коя риба конкретно е най-ефективна в тази насока, нито дали е по-добре да се консумира сурова или след термична обработка.
Една интересна гледна точка на авторите на изследването е, че е възможно влияние върху риска за развитие на рак да има и фактът, че повечето хора, които консумират риба, като цяло имат по-здравословен начин на хранене и начин на живот от останалите. Така например, заменяйки червеното месо с риба, се премахва един много вероятен канцероген по отношение рака на дебелото черво.
Има известни съмнения, че формата, под която се консумира рибата, може да играе важна роля. Така например рибата, опечена на грил, е вероятно да има по-скоро свойствата на канцероген, отколкото да има протективна функция.
Дали омега-3 мастните киселини, на които е богата рибата, или други са веществата с благоприятно влияние, е в процес на изследвания.
Дотук едно е сигурно – по-честото присъствие на рибата в диетата ви може да намали риска от развитие на рак на дебелото черво с около 21% независимо от наличието на останалите рискови фактори като възраст, прием на алкохол и червено месо, фамилна предиспозиция.
По статия на Reuters Health

>Kolko ot bulgarite mogat da si kupyat ot tazi hrana izbroena po-gore?
Edinstveno za korumpirani advokati i podli psihiatri e tova!
Da go duhate-nemojem pove4e da se sramuvame zaradi Stanislav Todorov Trifonov i Ku-ku benda mu!