ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Четете ли етикетите на хранителните продукти?

15 май 2012 10:30 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Четете ли етикетите на хранителните продукти?
/ © mnn.com

Предназначението на етикетите на хранителните продукти е да ви помогнат да направите най-добрия избор. Работи се по унифицирането на изискванията към етикетите в Европейския съюз и информацията, която се съдържа на тях, да бъде достъпна, полезна и разбираема за всички хора.

Етикетирането на хранителните продукти е задължително и валидно за всички производители на европейския пазар. Задължителните компоненти на етикета са името на продукта, списък на съставките, тяхното качество и количество, наличието на алергени, нетното тегло и срокът на годност.

Като правило, съставките са представени върху етикета по намаляващо количество в продукта. Според директива 90/496/СЕЕ на Европейския съюз информацията за хранителна стойност и особености на продукта са препоръчителни, но стават задължителни, ако има обявена на опаковката или чрез реклама на продукта хранителна препоръка. В зависимост от особеностите на продукта трябва да присъства пълна информация от една от двете групи:

Група 1   -  Енергийна стойност;

- Количество протеини, въглехидрати и мазнини.

Група 2   – Енергийна стойност;

- Количество протеини, въглехидрати, захари, мазнини, наситени мазнини, хранителни фибри и натрий.

Възможно е да се запишат и допълнителни съставки според допълнителните изисквания на директивата. Работи се по въпросите за най-подходящо оформяне и позициониране на информацията върху етикета.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Етикети в таратор

2.05.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети