ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Ключът към здраво сърце – лютите чушки

29 март 2012 17:05 | Коментари: 0
Ключът към здраво сърце – лютите чушки

Лютите чушки са ключът към здраво сърце, установиха учени от Хонконг. Те откриха, че съставките, които придават лютивината на чушките, понижават високото кръвно налягане и холестерола, предаде БГНЕС.

Лютите чушки имат голям потенциал да предпазват от сърдечни заболявания, които убиват най-много хора в развитите страни. Изследването, осъществено от Китайския университет в Хонконг, било насочено към група вещества, известни като капсаициноиди, които придават лютивината на чушките.

„Изследването ни увеличава и разширява познанието за това как веществата в лютите чушки помагат за подобряване на сърдечното здраве. Сега имаме по-ясна и подробна представа за въздействието им върху гените и други механизми, които влияят на холестерола и на здравето на кръвоносните съдове. Нашето изследване е едно от първите, предоставящи подобна информация“, заяви д-р Чжън Юй Чън, който ръководил проучването.

За целите на изследването учените подложили две групи хамстери на високохолестеролна диета, след което дали на едната група храна с вариращи количества капсаициноиди. След това те анализирали последиците. Било установено, че лютивите вещества понижили нивата на лошия холестерол, като намалили натрупването на холестерол в тялото и увеличили разграждането и отделянето му.

Те също така блокирали действието на ген, който кара артериите да се свиват, ограничавайки притока на кръв към сърцето и другите органи. Благодарение на блокирането му, мускулите се отпускали и се разширявали и това подпомагало притока на повече кръв.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети