ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Киселото мляко – естествен продукт със силата на лекарство

27 март 2012 12:00 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 7
Киселото мляко – естествен продукт със силата на лекарство
/ © bulgarian-property-advice.com

Киселото мляко е ценен продукт, с който ние, като българи, трябва да се гордеем. Чудесно е да го имаме подръка, но нека и не забравяме да го слагаме колкото се може по-често на масата.

Дълголетието е едно от чудесата, които му се приписват, и в много страни по света се знае, че „ако човек иска да живее 100 години, трябва да яде българско кисело мляко“. За уникалния продукт говорят и лекарите:

При лечение с антибиотици – Съдържащите се в киселото мляко лактобацили или още „полезни бактерии” или пробиотици ще спомогнат за запазване на нормалната флора в червата и до известна степен приемът на кисело мляко се явява профилактика на дисбактериозата при антибиотиколечение и последващите го усложнения.

При остеопороза – киселото мляко отнова се явява безценно средство. Още от ранна детска възраст се препоръчва прием на мляко и млечни продукти, които са богати на калций храни. Достатъчният прием на калций ще осигури натрупването му в костната система и правилното й развитие. Редовният прием по-нататък ще обезпечи дневните нужди от калций и ще покрие загубите на организма. В резултат с възрастта жената ще губи костна плътност, но тези, които са трупали калций в продължение на години, ще развият остеопороза много по-трудно, отколкото тези, които нямат резерв.

При диети за отслабване – Професионалистите препоръчват киселото мляко като част от ниско калоричното меню.

При възрастни хора – препоръчва се дори вечерята им да се замести с кофичка кисело мляко, което се усвоява лесно, задоволява хранителните и енергийните нужди, не дразни стомаха, регулира перисталтиката на червата.

И още... Киселото мляко е мощно средство при хранителни отравяния. При диабет в диетата се включва нискомаслено кисело мляко. Известна е способността му да понижава холестерола в кръвта и се явява важно средство в борбата с атеросклерозата и сърдечносъдовите заболявания. Дискутира се ролята му в превенцията на рака на стомаха и дебелото черво.

Калцият е важен също за възбудимостта на сърцето, той е един от факторите за кръвосъсирване, а е известно, че най-добре се усвоява от кърмата и киселото мляко.

И при всички положителни страни дотук киселото мляко има още една – вкусно е! Какво по-хубаво от това да се лекуваш с нещо вкусно и приятно!

Но внимание! Всички препоръки се отнасят до кисело мляко (според българското законодателство това е всеки продукт съставен от мляко и закваска от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus). Напоследък на пазара се предлагат евтини варианти „кисело мляко“, в които се откриват соев протеин, палмово масло и др. - те би трябвало да са обозначени с надпис "продукт с растителни мазнини" и да носят етикет "млечен деликатес". Тяхното влияние върху организма е несравнимо с това на истинското българско кисело мляко.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (7)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: nvrtdws  |  Дата: 20.04.2013 20:59

9RYO0o , [url=http://twsxnopphlsa.com/]twsxnopphlsa[/url], [link=http://qxmjyuxlvtuu.com/]qxmjyuxlvtuu[/link], http://fjuedtwfbpry.com/

Автор: cxuweekxert  |  Дата: 13.04.2013 07:08

lYRTIQ <a href="http://bbftaqwhrlng.com/">bbftaqwhrlng</a>

Автор: bgfvzjrn  |  Дата: 11.04.2013 17:35

iTIbl8 <a href="http://irxjbnunuojt.com/">irxjbnunuojt</a>

Автор: Olga  |  Дата: 11.04.2013 07:53

That's a wise asnwer to a tricky question

Автор: ds4  |  Дата: 20.04.2012 17:19

Ето нещо интересно във връзка с тази статия.Това е част от книгата на Д-р Хироми Шиния "Ензимният фактор".По-лесно ми беше да го копна,отколкото да пиша...:)

" Въпросът за благотворното въздействие на лактобацилите обаче поначало е спорен. За първи път лактобацилите са открити в човешките черва. Тези микроорганизми са наречени „интестинални резидентни бактерии”, т.е. бактерии, живеещи в червата. Човешкото тяло има защитна система срещу външните бактерии и вируси, така че дори бактериите, които са добри за вашето тяло, каквито са лактобацилите, ще бъдат атакувани и унищожени от естествените защитни сили на организма, тъй като не са чревни бактерии.
Първата защитна линия е стомашната киселина. Когато лактобацилите от киселото мляко навлизат в стомаха, повечето от тях биват унищожавани от стомашната киселина. Поради тази причина напоследък са извършени подобрения, които се рекламират от търговците като „лактобацили, които достигат до червата ви”.
Дори и ако бактериите стигнат до тънките черва, дали е възможно все пак да заработят ръка за ръка с бактериите, които битуват там?
Причината, поради която задавам този въпрос и оспорвам горното твърдение за полезността на киселото мляко, е, че чревните характеристики на хора, консумиращи всекидневно този млечен продукт, никога не са добри. Силно подозирам, че дори ако лактобацилите от киселото мляко достигнат живи до тънките ви черва, те не биха могли да ги накарат да работят по-добре: вместо това те допълнително разрушават съществуващата чревна флора.
Тогава защо толкова много хора вярват, че киселото мляко подобрява здравето им? На много от тях им се струва, че киселото мляко „лекува” запека. Това „лечение” всъщност е вид лека диария. Ето по какъв начин вероятно се получава това: хората в зряла възраст страдат от недостиг на ензима, които разгражда лактозата. Лактозата е вид захар, намираща се в млечните продукти, но в същото време с напредване на възрастта ензимът лактаза, който разгражда лактозата, намалява в тялото ни. Това е естествено, защото в известен смисъл млякото е нещо, което пият децата, а не възрастните. С други думи, лактазата е ензим, който не е необходим на възрастните хора.
Киселото мляко съдържа много лактоза. Така че когато ядете кисело мляко, то не може напълно да бъде смляно и разградено поради недостиг на ензима лактаза, което, на свой ред, допринася за смущения в храносмилането. Накратко, мнозина развиват умерена диария, когато ядат кисело мляко. Ето защо млечната диария, която всъщност представлява изхвърляне на задържаните, втвърдени изпражнения, натрупани преди това в дебелото черво, погрешно се окачествява като лечение на запека.
Ако ядете всеки ден кисело мляко, състоянието на червата ви ще се влоши. Мога да твърдя това на основата на моите клинични наблюдения. Ако консумирате всекидневно кисело мляко, мирисът на вашите изпражнения и газове ще става все по-остър. Това е сигнал, че чревната ви среда се влошава. Причината за тази силна миризма са токсините, образуващи се в дебелото черво. Така че, дори и да говорят хората за здравословните ефекти на киселото мляко въобще (а компаниите, произвеждащи този млечен продукт са повече от доволни, когато се хвали техният продукт), в действителност в киселото мляко има много неща, които не са добри за тялото ви.

ЗАЩО ПИЕНЕТО НА МНОГО МЛЯКО ПРИЧИНЯВА ОСТЕОПОРО3А?

Най-голямата всеобща заблуда за млякото е, че то предотвратява остеопорозата. Тъй като калцият в тялото ни намалява с възрастта, казва ни се да пием много мляко, за да се предпазим от остеопороза. Но това е голяма грешка. Всъщност пиенето на твърде много мляко причинява остеопороза.
Широко разпространено е мнението, че калцият в млякото се усвоява по-добре, отколкото от другите храни, като например дребната риба, което не е напълно вярно.
Концентрацията на калция в кръвта нормално е в рамките на 9-10 мг. Когато пиете мляко обаче, концентрацията на калций в кръвта ви внезапно се повишава. Макар и на пръв поглед да изглежда, че се абсорбира повече калций, повишаването на нивото на калция в кръвта има и обратна страна. Когато количеството калций в кръвта внезапно нарасне, тялото се опитва да върне това прекалено високо равнище до нормалното, като отделя калция чрез урината от бъбреците. С други думи, ако пиете мляко с цел да повишите калция в кръвта си, това води - каква ирония - до намаляване на общото ниво на калция в тялото ви.
Противно на това малките риби и водораслите, които японците ядат от векове и за които първоначално се смяташе, че са бедни на калций, съдържат калций, който не се абсорбира бързо и така не се повишава рязко равнището на калциевата концентрация в кръвта. Нещо повече - в Япония почти не е имало случаи на остеопороза, преди японците да започнат да пият мляко. Дори и сега не може да чуете често за случаи на остеопороза при хората, които не консумират редовно прясно мляко. Тялото може да усвоява необходимия калций и минералите чрез смилането на малки скариди, риби и водорасли."

Автор: Д-р Стефанова  |  Дата: 2.04.2012 22:38

Уважаеми г-н Йорданов, гастроезофагеалният рефлукс не е за подценяване и изисква някои промени както в храненето, така и в начина на живот. Най-вероятно сте запознат с повечето от тях. Ще обърна внимание само на киселото мляко. Не намирам информация, че киселото мляко задължително следва да се изключи от диетата при Вашето заболяване. Най-вероятно е киселото мляко да засилва оплакванията Ви поради 2 причини - стимулиране стомашната киселинна секреция и високо съдържание на мазнини. Както киселината, така и мазнините предизвикват разхлабване на долния езофагеален сфинктер и връщане на стомашното съдържимо в хранопровода, което предизвиква неприятните симптоми.
Пълномасленото кисело мляко най-вероятно е причина за засилване на рефлукса. Мога да Ви препоръчам да включите в диетата нискомаслено кисело мляко, което ще намерите лесно на пазара. То би трябвало не само да не засили оплакванията Ви, но и да има благоприятно влияние. Започнете с малко количество нискомаслено кисело мляко по време на хранене с други непредизвикващи оплаквания храни.

Автор: Йорданов  |  Дата: 30.03.2012 09:37

От две години не мога да консумирам кисело мляко. Получавам киселини и парене в хранопровода /ГЕРБ/. Какво трябва да направя за да мога отново да се храня с кисело мляко.
Йорданов

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети