Вегетарианство и диабет
Като цяло вегетарианството и диетата с преобладаване на растителни продукти предполагат ползи за организма, сред които понижен риск от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, предпазват от развитие на някои типове рак и предполагат дълголетие. Вегетарианското хранене изисква нискокалорична храна с ниско съдържание на мазнини, и то най-вече на наситени мазнини, повишен прием на фибри. То включва повече зърна, зеленчуци, ядки, соев протеин, които заедно осигуряват важните микронутриенти и протективни фактори, обикновено липсващи в храненето на съвременния човек. Според международни проучвания различните видове вегетарианство са свързани с понижен риск от развитие на диабет тип 2 и малък риск от развитие на усложнения при вече развит диабет. Въпреки че е трудно да се отдели вегетарианството от другите здравословни навици, дори и самата липса в диетата на червено месо и местни продукти може да предложи особени възможности за справянето с диабета и преддиабетното състояние.
По медицински показания повишеният риск от диабет и диагнозата диабет предполагат ограничаване на наситените и трансмастни киселини, насочване на избора към фибри, пълнозърнести продукти и въглехидратни храни с нисък гликемичен индекс, а при диабет е необходимо и следене на въглехидратния прием в зависимост от гликемичния контрол. Умерената загуба на тегло чрез ограничаване на калорийния внос и редовна физическа активност са от първостепенно значение за профилактиката при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване. Вегетарианската диета с наблягане върху зеленчуци и плодове, цели зърна, ядки лесно отговаря на горните препоръки и предлага редица ползи пред базираната на месо диета при превенция и лечение на диабета и неговите усложнения.