ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Спирулина – водорасли за добро здраве

7 февруари 2012 13:00 | Коментари: 0
Спирулина – водорасли за добро здраве

Какво е спирулина?

Спирулина е вид синьо-зелено аглае (водорасли), което е изключително богато на протеин, витамини, минерали, каротеноиди и антиоксиданти. Съдържа още магнезий, цинк, мед, желязо, селен, гама-линоленова киселина (есенциална киселина).

Смята се, че спирулината е суперхрана, която подсилва имунната система, намалява алергичните реакции, има противовирусно и противораково действие.

Имунна защита

Приемът на спирулина увеличава броя на антителата в тялото ни, на протеините, предпазващи ни от инфекции, на броя на имунните клетки, ускорява процесите на заздравяване.

Протеиново съдържание

Аминокиселините съставят около 62% от сухото съдържание на спирулината. За справка, това е над три пъти повече от свинското или пилешкото месо. Спирулината съдържа всички есенциални аминокиселини (всички аминокиселини, от които тялото има нужда, но не може да си произвежда само).

Алергични реакции

Според редица изследвания спирулината потиска производството на хистамини и по този начин намалява алергичните реакции. Смята се, че е подходяща добавка за алергични хора, както и хора с астма.

Противостарееща грижа

Високото съдържание на антиоксиданти прави спирулината отлична протистарееща грижа, която забавя процесите на клетъчното стареене. Напоследък спирулината дори се среща в някои нови козметични продукти.

Спирулината може да се приема на прах или на таблетки. Препоръчително е да започнете приема с малка доза, за да усетите как действа на тялото ви. Обикновено на опаковката на продукта е указано в какво количество да я приемате.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети