ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Фактори, които влошават псориазиса

29 декември 2011 16:30 / д-р Мария Цветкова | Коментари: 0
Фактори, които влошават псориазиса

Псориазисът е широко разпространено дерматологично заболяване, което засяга около 1–2% от населението. Заболяването не носи опасност за живота, но може да влоши качеството му поради психическия дискомфорт, който предизвикват измененията на кожата.

До момента няма лечение, което да излекува окончателно заболяването. Има само средства, които облекчават и подобряват състоянието. Множеството проучвания относно заболяването са установили и някои фактори в нашия живот, които влошават псориазиса:

  • Стресът може да отключи псориазис и да стане причина за неговото начало, както и да влоши вече развито заболяване.

  • Алергии. Ако освен псориазис имате и алергия, нейното влошаване предизвиква и влошаване на кожното заболяване.

  • Алкохол. Консумацията на алкохол е известен враг на псориазиса. Не прекалявайте със спиртните напитки, ако искате да контролирате добре заболяването си.

  • Топло и студено време. Резките промени в температурата също стават причина за влошаване на състоянието. По принцип псориазисът се повлиява добре от слънчевите бани, морската вода и калолечението.

  • Татуировки. Правенето на татуировка не се препоръчва, ако вече имате псориазис. Често тялото реагира на татуировката и образува псориатична плака на мястото на татуировката. Ако не сте имали до момента псориазис, но имате това предразположение, слагането на татуировка може да даде начало на заболяването на мястото на слагането й.

  • Лекарства. Някои лекарства влошават псориазиса. Най-честите от тях са препаратите, съдържащи литии (антидепресанти), както и лекарства за сърдечносъдовата система – АСЕ инхибитори и бета-блокери.

  • Инфекции. Инфекциозните заболявания също могат да дадат старт на заболяването, както и да влошат състоянието ни, ако вече имаме псориазис.

  • Рани и охлузвания. Много често на мястото на рана, охлузване или друго нарушаване на целостта на кожата се получава нова плака.

  • Пушене. Цигарите, подобно на другия вреден навик – алкохола, са враг на борбата с псориазиса. Особено при по-тежките форми на заболяването е препоръчително да откажете цигарите, ако сте пушач.

  • Хормони. Хормоналната контрацепция също не е добър избор при наличие на псориазис. Повечето хормонални препарати влошават състоянието на псориазиса.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети