ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Какво да закусваме за бърз ум?

17 ноември 2011 14:00 / д-р Мария Цветкова | Коментари: 0
Какво да закусваме за бърз ум?

Ако докато сте на работа главата ви постоянно клюма на бюрото, а през целия ден се чувствате безжизнени и разконцентрирани, време е да започнете да закусвате с яйца.

Популярната през 80-те години сред американците тенденция да се закусва с яйце днес отново се връща на мода, базирайки се на сериозни научни доказателства. Експерти доказаха, че протеинът в яйцата, по-специално този в белтъците, ни помага да стоим будни и в добра кондиция.

Енергията, която получаваме от яйцата, е многократно по-ефективна от тази от въглехидратите. Ако искате пъргав ум, откажете се от сандвичите и баничките за закуска. Въглехидратите ни дават един кратък „отскок“ с прилив на енергия, но след няма и 30 минути се връщаме в по-ниско дори от изходното ниво по отношение на енергията.

Изследователи от Университета в Кеймбридж изследват детайлно как различните нутриенти влияят на мозъчната функция и метаболизма на нервните клетки. Оказва се, че яйчният протеин стимулира производството на съединение, наречено орексин. Орексинът е силен мозъчен стимулант, който ни държи будни и енергични.

Тъкмо обратното – захарта и брашното, или иначе казано, въглехидратите, потискат отделянето на орексин.

Колкото повече калории в дневното ви меню са набавени от яйчен протеин, толкова по-пъргав ще бъде умът ви. Ако се притеснявате от висок холестерол, можете да консумирате само яйчни белтъци или яйчен протеин на прах.



Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети