ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Главоболие? Разберете причината

3 ноември 2011 11:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
Главоболие? Разберете причината

Главоболието често е досаден, а за някои от нас – ежедневен проблем. То може да бъде много мъчително и изморително за всички страдащи от него. Ако сте от хората с хронично главоболие, разберете какви могат да са причините:

Високо кръвно налягане. Много често хипертонията може да се прояви с главоболие. Ако имате неприятно, пулсиращо главоболие, главата ви „стяга“, съветваме ви да проверите как сте с кръвното. Няколко последователни дни мерете кръвното налягане при горе-долу еднакви условия: по едно и също време на деня, без да сте пили кафе или друг вид кофеинова напитка преди това и без да сте имали някакво физическо натоварване непосредствено преди измерването (качване на стълби, по-енергична домакинска работа, спорт). Ако при повече от две-три последователни измервания кръвното ви е над нормата 120/80, съветваме ви да се обърнете към кардиолог.

Мигрена. Мигренозната болка е доста характерна и въпреки това често е пренебрегвана. Обикновено обхваща едната половина на главата, болката е силна, внезапна. Често пациентите имат „аура“ преди болковия пристъп и знаят, че той ще настъпи.

Очни проблеми. Некоригирани очни проблеми, недобре направени очила или лещи, изменен с времето диоптър могат да предизвикат сериозен дискомфорт в ежедневието. Болката е „тъпа“, постоянна и се засилва при четене, работа пред монитор и др. Ако имате съмнения, че напоследък зрението ви се е влошило и това провокира болковия симптом, обърнете се към офталмолог за консултация и евентуална корекция на лещите/очилата ви.

Стрес и нервно напрежение. Силната напрегнатост, постоянните мисли вурху даден проблем, работата в натоварваща атмосфера, под силен стрес или изискваща голяма отговорност, могат да бъдат причина за вашето главоболие. Съветът е банален, но ефикасен: дайте почивка на тялото и ума си, бъдете „над нещата“, ако имате възможност, направете кратко пътуване.

Синузити. Болката силно наподобява тази при мигрената, но не е така остра. Най-често се локализира около възпалените синуси. Главоболието се появява още със ставането, усилва се през деня, като следобед или привечер изчезва напълно. Когато главата се наведе напред, се появява чувство на тежест, дискомфорт. Болката се засилва при почукване върху синуса. Невинаги има хрема. При подобни симптоми и съмнения се обърнете към УНГ специалист.

След травма на главата. Дори ако не е непосредствено след инцидента, добре е да обърнете внимание на дискомфорта. Главоболието невинаги е силно, понякога може да е съпътствано с други нарушения – проблеми със съня, загуба на апетит и др. Обърнете се към вашия лекар, споделете за инцидента и направете необходимите изследвания.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети