НОВИНИ

Как да се справим с потиснатото настроение

15 октомври 2011 16:00 | Коментари: 0
Как да се справим с потиснатото настроение

Съществуват различни типове депресия. Често те се отличават един от друг по преобладаващите характеристики, продължителността и тежестта на симптомите.

Клинична депресия. По-голямата част симптомите при този тип депресия съществуват през целия ден или почти всеки ден. За да се постави диагноза клинична депресия, е необходимо симптомите да присъстват повече от 14 дни. Основните типове симптоми са понижено настроение, спад или загуба на удоволствие почти във всички сфери на живота.

По-долу ще изредим още симптоми, при които като допълнение трябва да присъстват поне още четири симптома.

Значителна загуба на тегло - увеличаване или намаляване на апетита. Трудно заспиване или увеличаване на желанието за сън. Прекомерно движение или забавяне на движение, продиктувано от психическото напрежение. Умора или загуба на енергия. Прекомерно чувство за вина. Затруднено мислене, концентрация или вземане на решения. Мисли за самоубийство и опити за самоубийство.

Дистимия. Повече от двугодишно потиснато настроение, придружено с поне следните два или повече симптоми:

Намаляване или увеличаване на храненето. Трудно заспиване или завишаване на продължителността на съня. Слаба енергия и уморяемост. Ниска самооценка. Трудна концентрация и вземане на решения. Чувство на безнадежност.

Този тип депресия се описва като по-устойчива от предходната, като и симптомите при нея са по-силни и по-продължителни.

Маниакална депресия, известна още и като биполярно разстройство. При този тип разстройство преобладават периоди на мания и депресия.Тези периоди могат да се смеят рязко. При депресивния период наблюдаваме потиснато настроение, докато в маниакалната фаза имаме пред себе си еуфоричен човек, за когото едва ли не всичко е постижимо. Раздразнителен и много упорит в идеите си. Този период може да продължи около седмица.

Трябва да присъстват поне два или три от следните симптоми, за да се диагностицира маниакална депресия:

Повишаване на собствената себеоценка, високо самочувствие, себепреценка като важна личност. Намаляване на необходимостта от сън. Свръхприказливост. Прелитащи мисли, бърза смяна на една тема с друга. Повишаване на целите – ориентиран към социалния живот, повишаване на сексуалния интерес, прекомерно движение. Неразумни, рискови дейности - харчене на пари повече отколкото може да си позволи, рисково сексповедение, неразумни бизнес инвестиции.

Симптомите могат да бъдат доста тежки и често се налага хоспитализация на тези пациенти, за да се предотвратят застрашаващи тях и околните действия като резултат от халюцинации или заблуди.

Други типове депресия

Следродилна депресия. Тя започва до 4 месеца след раждането и симптомите могат да варират по сила и продължителност.

Сезонно афективно разстройство. Това разстройство настъпва през зимата или есента. За да се постави диагноза сезонно депресивно разстройство, трябва да има присъствие в последните две години през посоченото време, като през останалите сезони липсват подобни симптоми.

Разстройство с изявена тревожност. При този тип депресия наблюдаваме завишена тревожност с присъствие на панически атаки, паническо разстройство, социална фобия, агорафобия, посттраваматично стресово разстройство, генерализирана тревожност.

Атипична депресия. Това е подвид на клиничната депресия. Нарича се още дистимия. Този вид депресия се характеризира с подобряване на настроението при определен вид събития и присъстват два или повече от посочените симптоми:

Значително увеличение на теглото или апетита. Увеличаване на продължителността на съня. Тежест в ръцете или краката. Показване на дългосрочна тенденция на чувствителност към отхвърляне.

Хронична депресия. Показва тенденция на присъствие повече от 2 години.

Двойна депресия. Понякога този, който изпитва дистимия, показва тенденция и към демонстриране на по-голям депресивен епизод, повече от 2 седмици, с по-тежка симптоматика от тази при дистимията.

Ендогенна депресия - при този тип причината не е ясно дефинирана.Чувстваш се депресиран без видима причина.

Ситуационна депресия или реактивна депресия. За този тип депресия говорим, когато тя е в пряк резултат от дадено събитие, например - загуба на работа, приключване на връзка.

Тази депресия се появява не по-късно от 3 месеца след настъпилото събитие и продължава не повече от 6 месеца от стресиращото изживяване.

Ажитирана депресия. Този тип депресия е в противовес на другите. При нея основният симптом е на възбуда и двигателна активност за разлика от меланхоличното потиснато настроение при другите типове депресии.

Психотична депресия. При този тип депресия се наблюдават симптоми на халюцинации, чуване на гласове и различни вярвания.

Меланхолична депресия. Тя е подвид на клиничната депресия. При нея се наблюдава дълъг период на потиснато настроение, което не се повлиява от настъпило положително събитие в живота на човек. Също така при нея присъстват 3 или повече симптоми от изредените по-долу.

Потиснатото настроение има една постоянна линия, присъстваща в ежедневието:

Лошото настроение започва от сутринта. Събуждане 2 часа по-рано от нормалното. Движението е бавно, чувства се безсилие. Чувство за вина.

Кататонна депресия. Това е подвид на клиничната депресия. При нея са налице два или повече от следните симптоми:

Загуба на волеви движения или нежелание да се реагира адекватно на околната среда. Прекалено движение, което не е в отговор на околната среда. Екстремна резистенност към указанията, нежелание за разговор. Странни или неприлични пози, странни маниери и поведение. Безсмислена повторяемост на движения.

Лечението при всички посочени типове депресия е в зависимост от тежестта и интензивността на симптоматиката. Основна група лекарства са антидепресантите. Те се определят от лекар специалист, като различният антидепресант атакува определена симптоматика. Психотерапията съпътства лекарствената терапия, съветват от Evropea.com.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Лекар каза как да пресметнем колко калории да поемамаме дневно

29.04.2024 (Коментари: 0)

Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата. » Прочети

Кои храни потискат апетита?

29.04.2024 (Коментари: 0)

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. » Прочети

ТАРО хороскоп до 5 май за всяк зодия

29.04.2024 (Коментари: 0)

Овен - Седмица камъниПоражениеПериод, в който управление, власт, авторитети и всякакви теми, свързани с правната страна на нещата, ще имат превес в нашия живот. » Прочети

Велики понеделник е: Започва Страстната седмица. Какво се прави, а какво - не

29.04.2024 (Коментари: 0)

Страстната седмица, която предшества Великден, е символ на духовното пречистване и смирение на човека. » Прочети

Колко време сън е нужно за всяка възраст?

28.04.2024 (Коментари: 0)

В идеалния свят бихме имали лукса да си лягаме рано и след това да се събуждаме рано, отпочинали за един продуктивен ден. » Прочети

Какво се яде на Цветница?

28.04.2024 (Коментари: 0)

Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица преди Великден. » Прочети

13 растения, пазещи от злини дома ни

28.04.2024 (Коментари: 0)

Древните славяни не са можели да си представят живота без амулети. » Прочети

Ето кои са нещата в дома, блокиращи парите ви

27.04.2024 (Коментари: 0)

Кой не иска да има повече пари? Да се чувства по-стабилен и спокоен финансово? Всеки би го искал. » Прочети

Внимавайте с тези плодове - пречат на отслабването!

27.04.2024 (Коментари: 0)

Не всички плодове допринасят за бърза загуба на тегло и задържане на мечтаната фигура. » Прочети