Зачеване и бременност

14 октомври 2011 12:00 / Галин Петков | Коментари: 0
Зачеване и бременност

Когато двама души правят секс без контрацептиви, е възможно жената да забременее.

Зачеването е събитието, при което яйцеклетката във Фалопиевата тръба (яйцепровода) се завладява от сперматозоидите. Този процес е сложен и неповторим. В началото на месечния менструален цикъл по една нова яйцеклетка започва да узрява във фоликул в един от яйчниците. В средата на цикъла фоликулът се спуква и освобождава яйцеклетката – явление, наречено овулация. До 14-ия ден лигавицата на матката се удебелява, подготвя се да приеме яйцеклетката, ако тя бъде оплодена. Междувременно тя изпада в перитониалната кухина, където „пипалцата“ около единия край на Фалопиевата тръба я захващат и я поемат. Ресничките по вътрешните стени на яйцепровода спомагат за придвижването на яйцеклетката към матката. Ако в този период жената има полови сношения, яйцеклетката може да бъде оплодена.

По време на еякулацията от пениса на мъжа се изхвърлят около 480 милиона сперматозоида във влагалището на жената. Повечето от тях загиват през 1- до 5-часовото пътешествие из вътрешните полови органи на жената. Киселата среда във влагалището убива около половината от сперматозоидите. Останалите навлизат през шийката на матката, където лесно проникват през иначе непроходимата слуз, благодарение на промените, предизвикани от овулацията.

Само около 3000 сперматозоида достигат яйцепровода, където се намира яйцеклетката. От това вече силно намалено количество само неколкостотин всъщност ще я достигнат и обикновено само един ще проникне в нея и ще я оплоди. Зачеването е възможно, ако спермата навлезе във влагалището от 3 дни преди овулацията до 1 ден след нея.

Зачеването не става всеки път, когато мъжът и жената имат полов акт. Сперматозоидите трябва да стигнат до яйчния канал в същото време, когато и яйцеклетката се намира там. Но дори това да стане, жената невинаги забременява. Понякога сперматозоидите просто не проникват през яйцеклетката. По различни причини, свързани с телата им, мъжът може да срещне трудности при оплодяването или жената при забременяването. Но не забравяйте: всеки път, когато мъжът и жената имат полов контакт, има възможност тя да забременее.

Какво става след като яйцеклетката бъде оплодена?

Един ден по-късно тя се дели на две. След четири дни клетките се делят до малка топчица, която се спуска до дебелата лигавица на матката, където започва да се храни и да нараства. Сега вече тя става ембрион. А тъй като лигавицата на матката е нужна на ембриона, за да го храни, този месец, а и през цялата бременност жената няма менструация. Бременността трае 266 дни или малко повече от осем месеца и половина. Тялото на майката осигурява всичко, необходимо на зародиша, за да оцелее. В матката се образува плацентата, плоска маса от тъкани, които обграждат ембриона и го подхранват с кислород и хранителни вещества. След около десет седмици се оформя пъпната връв, която представлява тръбичка, свързана с пъпа, през която преминава храната. Всеки ден ембрионът расте и се развива. На четвъртата седмица той е дълъг около седем милиметра. На осмата седмица все още е миниатюрен – към два сантиметра и половина, – но вече добива очертанията на бебе. Вече се нарича плод (фетус) – има очи, уши, ръце, длани, пръсти, крака, ходила и пръсти на краката, както и започващи да се оформят вътрешни органи. На дванадесетата седмица плодът е дълъг вече десет сантиметра и е почти напълно развит – прилича на миниатюрно човешко същество. От този момент нататък той просто се уголемява и започва де се подготвя за истински живот в света.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИСКАМ БЕБЕ:

Стресът преди забременяване е опасен за бебето

16.01.2017 (Коментари: 1)

Стресът няколко месеца преди зачеване увеличава с 53% риска от смърт на бебето през първата една година от живота му, предупреждават учени от университета на Индиана, предаде БГНЕС.

» Прочети

Пътят на всяка жена, бореща се да има дете

23.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 41)

Това е изповедта на една жена, която е преживяла възможно най-ужасното нещо – дълги години искане да има дете и несполучливите опити.

» Прочети

Знаем ли всичко за недоносените бебета

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Според определение на Световната здравна организация, недоносено е дете, родено преждевременно, преди завършване на 37 седмица от бременността на майката.

» Прочети

Алгебра на зачеването

25.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Кога да потърсим специалист, ако бебето се бави?

» Прочети

Сега е идеалното време за забременяване

Сега е идеалното време да забременеете, тъй като децата, заченати през пролетта, са по-здрави, показва ново проучване.

» Прочети

Ин витро АГ Медицински център „Димитров“

20.12.2012 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ (Коментари: 2)

Ин витро АГ Медицински център „Димитров“ e създаден през 1995 г. » Прочети

КЛИНИКА МАЛИНОВ – ИН ВИТРО ЛАБОРАТОРИЯ

12.11.2012 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ (Коментари: 26)

КЛИНИКА МАЛИНОВ – ИН ВИТРО ЛАБОРАТОРИЯ

» Прочети

Проблемното забременяване заздравява връзката между мъжа и жената

6.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 2)

Ако вече няколко месеци и дори години с вашия партньор се опитвате да имате дете, но неуспешно, то няма начин вашата връзка да не се е променила.

» Прочети

Много секс не помага за забременяването

30.10.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 7)

Взимайки решение за забременяване, повечето двойки правят една основна грешка – започват да мислят само за забременяването и да правят секс във всеки удобен момент, дори и по няколко пъти на ден.

» Прочети

Дни за забременяване

28.09.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 7)

За разлика от мъжа при жената яйцеклетките се отделят не непрекъснато, а в определен момент от месечния цикъл, наречен овулация.

» Прочети