Акне

30 август 2011 12:00 / Галин Петков | Коментари: 0
Акне

Акнето е едно от най-често срещаните заболявания на кожата при хората между 10- и 20-годишна възраст.

По данни на СЗО между 85% и 98% от младежите в тази възраст страдат от заболяването под по-лека или по-тежка форма. През последните години се затвърждава тенденция за развитие на акне и след преминаване на пубертета, т.е. при хора, които са достигнали полова зрялост. Все по-често пациентите с акне са на възраст 30-40 години и при тях проявите са аналогични на тези в млада възраст, а много често са и с по-тежки възпалителни прояви.

Въпреки че не е животозастрашаващо, заболяването може значително да влоши качеството на живот, да наруши сериозно социалните контакти на страдащите от него и да доведе до различни по степен психологически проблеми.

Характерни за акнето са специфични промени по кожата на лицето, гърдите и гърба. Типични са т.нар. комедони по кожата. В популярната реч комедоните се наричат „бели точки" (затворени комедони) или „черни точки" (отворени комедони). Често комедоните се развиват успоредно и с т.нар „пустули" - възпалени участъци с гноен връх. При по-тежките форми на заболяването в засегнатите области се установяват и по-дълбоко разположени кисти, които понякога имат склонност да се групират и сливат една с друга. При продължително протичащо заболяване освен вече описаните активни прояви на заболяването се наблюдават и червени или кафеникави петна или хлътнали белези, които остават на местата, където преди това е имало възпаление. Така описаните разнообразни изменения върху кожата оформят една характерна и доста пъстра картина на проявите на акнето.

Какви са причините за възникване на акнето?

Акнето е заболяване, за появата на което оказват влияние множество различни фактори. Основният, който определя възможността за поява на заболяването, е генетичната предиспозиция. На фона на това предразположение действат и много допълнителни фактори: козметични средства, лекарства, някои ендокринни заболявания, фактори, които водят до механична оклузия на кожата в дадена област, излагане на слънце.

Козметичните средства за лице, тяло и коса могат да доведат до образуване на комедони и възпалителни промени, характерни за акне.

Лекарствата, които най-често провокират или обострят акнето, са кортикостероиди, литиеви препарати, някои антиепилептични средства и йодни препарати.

Някои ендокринни заболявания като вродена хиперплазия на надбъбречните жлези, поликистозни яйчници, при които се наблюдава повишено образуване на андрогени, могат да отключат или влошат протичането на акне. Моментно влошаване може да се наблюдава дори под влияние на хормоналните промени, които настъпват в хода на нормално протичаща бременност.

Често механични фактори като ленти за глава, стегнати и изкуствени материи в областта на раменете, гърба и деколтето могат да обострят съществуващо акне.

Ексцесивното излагане на действието на слънчевите лъчи, както и солариумът могат да влошат акнето.

Лечение на акне.

Акнето е заболяване, което продължава 5-10 години. Това налага продължително лечение и специфични грижи за кожата. Често пациентите търсят един медикамент, използването на който да реши проблема им. За съжаление не съществува едно универсално лекарствено средство. Лечението е строго индивидуално, изисква комбиниране на медикаменти и често пъти продължава месеци и дори години.

Създаването на индивидуален терапевтичен план изисква както определяне на специфичните лекарствени средства, необходими за конкретния пациент, така и разбиране от негова страна относно продължителността на лечението. Често основният фактор, който има решаващо значение за подобрение на състоянието на кожата, е достатъчно дългото прилагане и редовността на прилаганата терапия. Важно е да не се забравя, че лечението може да продължи и дълго след изчезване на основните прояви на заболяването. Целта на такова продължително долекуване е предотвратяване настъпването на нови пристъпи на заболяването. Друг важен фактор е навременното започване на лечението.

Съществуват два типа лечение при акнето:

1. Локално лечение, т.е. прилагане на различни локални средства – лосиони, кремове.

Съществуват голям брой локални средства за лечение на акне. Сред тях са антибиотици, бензоил пероксид, ретиноиди, хормонални препарати, антисеборейни медикаменти (т.е. средства, намаляващи степента на омазняването), салицилова киселина, алфа–хидрокси киселини, азелаинова киселина, никотинамид и кератолитични сапуни. Тези препарати оказват въздействие по няколко начина: съдействат за отделяне на вроговените клетки с цел предотвратяване запушване на порите, унищожават Propionibacterium acnes, имат противовъзпалителен ефект. Чрез комбинирането на различните медикаменти е възможно да се атакуват различните механизми на възникване на акнето, което гарантира по-дълготраен ефект на въздействието.

2. Системно лечение – прилагане на медикаментите под формата на таблетки.

Системното лечение на акне трябва да бъде обсъждано при всички случаи на тежко и средно тежко протичащо акне, както и при липса на достатъчен ефект от локалната терапия. Няколко групи медикаменти се прилагат за системно лечение на акне – антибиотици от групите на тетрациклините и макролидите и ароматните ретиноиди.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ BEAUTY & SPA:

Има лесен лек от народната медицина против миризливи крака

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Миризливи крака е изключително неприятно усещане, което може да бъде избегнато с помощта на народната медицина

» Прочети

Лесни съвети за здрави нокти

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Как да укрепим нотките и да им помогнем да растат здрави и красиви. » Прочети

Грижа за краката през зимата

20.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Грижите за краката се oставят oбикновено на последно място. » Прочети

Какво казват ноктите за здравето?

Състоянието на нашите нокти може да ни подскаже за състоянието на цялото ни тяло. » Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 2)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ето останалите средства за премахване на петна по кожата, които можем да приложим в домашни условия:

» Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 1)

26.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъмните петна са знак за някаква "повреда" на кожата. » Прочети

Маски за коса в домашни условия

25.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Всяка дама иска да има здрава и хубава коса. » Прочети

Ето няколко хитрини за красота

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бебешка пудра (талк)

» Прочети

Коя е най-болезнената козметична процедура?

22.03.2013 (Коментари: 3)

Нова козметична процедура обещава да подмлади видимо кожата ви само след първия път, но изисква минути на ужасно страдание, предаде БГНЕС.

» Прочети

Босилекът в козметиката

21.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Малко позната, дори екзотична съставка е босилекът в козметиката. » Прочети