НОВИНИ

Как да намалим холестерола?

24 август 2011 09:30 / Галин Петков | Коментари: 0
Как да намалим холестерола?

Имате високи нива холестерол? Искате да ги понижите? Тогава трябва да разберете какво представлява холестеролът, за да знаете как да го контролирате.

Холестеролът е восъчноподобна, мазна субстанция, която се произвежда в черния дроб и се съдържа в някои животински храни (млечни, яйца и месо).

Тялото има нужда от холестерол, за да функционира правилно (производство на хормони, витамин D и жлъчна киселина, която помага за смилането на мазнините). Но тялото се нуждае от малко количество холестерол, а когато има твърде много, тогава започват здравословни проблеми.

Видове холестерол
Холестеролът се движи в кръвта, прикрепен към протеин – тази комбинация холестерол-протеин се нарича липопротеин. Липопротеините се делят според плътността: с ниска, с висока и с много ниска в зависимост от това колко протеин е свързан с мазнините.

LDLлош холестерол (липопротеин с ниска плътност), може да причини образуване на натрупвания по стените на артериите, което води до стесняване на артериите и преминаване на по-малко кръв през тях. Колкото повече лош холестерол имате в кръвта, толкова е по-висок рискът за болести на сърцето.

HDL – добър холестерол (липопротеин с висока плътност), който се грижи да прочиства тялото от лошия холестерол. Колкото по-високи нива на HDL имате, толкова по-добре.

VLDL – липопротеин с много ниска плътност, подобен на LDL, съдържа основно мазнини и малко протеини.

Триглицериди – това са друг вид мазнини, които се транспортират в кръвта от VLDL. Излишните калории, алкохолът и захарта в тялото се трансформират в триглицериди и се складират в мастните клетки.

Какво влияе на нивата на холестерола?
Хранителният режим. Наситените мазнини (животински мазнини) и холестеролът в храната повишават нивото му в тялото. Намалете приема на тлъсти меса и храни, които съдържат холестерол. Яжте редовно мазна риба, която съдържа омега-3 мастни киселини, които успешно намаляват лошия холестерол, заедно със зеленчуци и фибри.

Телесното тегло. Затлъстяването води до високи нива на лошия холестерол. Помислете за диета за отслабване, която ще намали лошия и ще увеличи добрия холестерол.

Физическа активност. Редовните тренировки могат да намалят нивата на LDL и да увеличат HDL. Започнете с 30 минути физическа активност на ден – в началото с разходки, после леки тренировки, така че тялото ви лесно да се адаптира към новия начин на живот. Ако не сте тренирали никога, започването на тренировки е стрес за тялото, така че разходките са плавен преход и така няма да изпитате дискомфорт и няма да се откажете бързо.

Възраст и пол. С напредване на възрастта нивата на холестерола се покачват. Преди менопаузата жените обикновено имат по-ниски нива на холестерол отколкото мъжете на същата възраст. След менопаузата при жените нивата на LDL се покачват.

Диабет. Диабетът, който не се контролира/лекува, повишава холестерола. При започване на лечение на диабета холестеролът се понижава.

Наследственост. Вашите гени отчасти определят колко холестерол произвежда вашето тяло. Високият холестерол може да е семейна черта, но от вас зависи да промените това – променете начина си на хранене и включете редовна физическа активност.

Други причини. Лекарства или болест могат да са причини за висок холестерол.

Холестерол и сърдечни болести. Високият холестерол може да доведе до формирането на натрупвания по стените на артериите, като така се намалява притокът на кръв до сърцето. С течение на времето тези наслоявания могат да причинят атеросклероза (втвърдяване на артериите), което може до доведе до сърдечни заболявания.

Когато количеството кръв, което носи кислород към сърцето, е недостатъчно, може да се стигне до болки в гърдите, които се наричат angina pectoris (това не е болест, а симптом за коронарен проблем).

Като заключение: лошото хранене и обездвижването са основните причини за лошия холестерол.

Хранете се здравословно, движете се и няма да имате проблеми с високия холестерол.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети

Как да се справим със сенната хрема?

26.04.2024 (Коментари: 0)

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. » Прочети

Пролетна диета за всеки

26.04.2024 (Коментари: 0)

По това време на годината започваме да обръщаме особено внимание на фигурата си. » Прочети

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети