ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Проблеми с имунната система. Как да се справим?

25 юли 2011 15:00 / Галин Петков | Коментари: 1
Проблеми с имунната система. Как да се справим?

Сигурно сте имали периоди, в които доста често ви се е случвало да се разболявате безпричинно. Тези периоди обикновено траят 3-4 месеца и вие сте обикаляли какви ли не специалисти, за да се установи какво ви има. Клинично – всичко е наред, но как така тогава сте болни? Настинки, грип, пневмония, ангина – всичко по реда си. И вече започвате да се чудите каква е причината...

Най-простото обяснение, и може би най-правилното, е, че от толкова антибиотици организмът ви е вече доста изморен и изтощен. Ето защо ви е необходимо да подсилите имунната си система, въпреки че според клиничните ви изследвания броят на макрофагите и левкоцитите и всички останали, от които зависи правилното функциониране на имунната ви система, е в норма.

Има и няколко други основни фактора, които отслабват имунната ни система, а те са:

* стрес;

* тютюнопушене;

* алкохол;

* наркотици;

* пестициди;

* замърсена околна среда;

* висока кръвна захар;

* недостатъчна физическа активност;

* недоспиване;

* липса на витамини и минерали в организма;

* непълноценно хранене.

Ако всички тези фактори не се отнасят за вас, но все пак имате отслабен имунитет, можете да пробвате някои от следните методи за подсилване на имунната система:

* Витамин C – той е нужен за цялостно функциониране на имунната система;

* Витамин А – притежава мощно антивирусно действие;

* Всички витамини от B групата – нужни са за нормалната работа на белите кръвни клетки;

* Витамин Е – това е мощен антиоксидант, който стимулира образуването на антитела;

* Калций – играе ролята на чистач в организма;

* Селен – нужен е на организма за производството на антитела и също е мощен антиоксидант;

* Желязо – укрепва цялостната издръжливост и има ключова роля в производството и преноса на хемоглобин;

* Цинк – Т-клетките са изцяло зависими от него, засилва сперматогенезата и поощрява обновяването на клетките;

* Протеини – те са жизненоважни за силна имунна система, защото участват в производството на всички клетки, антитела и ензими;

* Фибри – нужни са за здрава храносмилателна система, имат превантивна роля за развитието на рак;

* Мастните киселени (омега-3 и омега-6) – те потискат възпалителните процеси и подсилват цялостния имунитет, намаляват нивата на лошия холестерол (подпомагат дейността на сърдечносъдовата система), правят кожата по-красива и гладка, спомагат функциите на нервната система.

Ако не искате да използвате или не ви понасят хранителните добавки, тогава се постарайте да промените диетата си. Спазвайки някои основни правила, за нула време ще си набавите необходимите вещества чрез храна, без да е необходимо да приемате хранителни добавки.

Риба и морски дарове

За силна имунна система консумирайте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите. Подходящи са сардината, сьомгата, херингата и скумрията. Морската храна съдържа ценни вещества като цинк, фосфор, ненаситени мастни киселини и др.

Заложете на протеините

Цинкът – минерал, който се съдържа в изобилие в различни месни продукти като телешки черен дроб, телешкото и агнешкото месо, действа с протеините в месото за подсилване на имунната система. На практика определени видове клетки, включително и белите кръвни клетки, не могат да функционират без цинк. Протеини може да си набавите и от пилешкото месо, рибата, яйцата. Ако сте вегетарианец, можете да си набавите цинк от пълнозърнести храни. Протеините внасят в тялото ни всички незаменими мастни киселини – тези, от които имаме всекидневна нужда, а тялото ни не може да произвежда само.

Консумирайте листни зеленчуци всеки ден

Зелето и спанакът например са отличен източник на витамин D, този „страж“ на имунната система, който обикновено си набавяме от слънцето през лятото. Последни проучвания сочат, че витамин D предпазва също и от кашлящи колеги. Витаминът се използва успешно в лечението на някои сериозни болести като остеопороза, непременно в комбинация с калций. Той също подобрява функциите на нервната система и е подходящ при невродегенеративни заболявания.

Включете в менюто си екзотични плодове – киви, грейпфрут и портокали

Всички те са страхотен източник на витамин С – антиоксиданта, за който от много време се знае, че е мощно средство в борбата с настинките и грипа. Той се съдържа още в много зеленчуци и плодове като зелето, лютите чушки, броколите. Непопулярен факт е, че най-богатият източник на витамина са червените чушки (пиперки), следвани от шипките и доматите.

Сега е и времето за „люпене на семки“

Слънчогледовите семки (и бадемите също) не само доставят витамин Е – антиоксидант, който унищожава свободните радикали и поддържа кожата мека и млада, но са също така и прекрасен източник на наситени мастни киселини, а това за тялото означава, че „всички системи работят нормално“.

Яжте чесън!

Тези миризливи скилидки някога са се носили като гирлянда, за да предпазват от болести – суеверие, което всъщност има научна обосновка. Консумацията на чесън има голяма полза за засилване на имунната защита на организма. Освен това консумацията на чесън обикновено означава, че хората ще стоят на разстояние от вас, а това е желателно, особено по време на грип. Лукът също е всепризнат имуностимулатор или поне добре отблъсква носителите на зараза.

Кисело мляко – всекидневно

Едногодишно изследване на университета на Калифорния показва, че хората, които са консумирали всекидневно 3-4 чаши кисело мляко, са имали 25% по-малко настинки от тези, които не са. Причината е, че киселото мляко задвижва производството на вещество, наречено гама-интерферон, което помага да се спре репродукцията на вируси.

Освен това киселото мляко е естествен източник на пробиотици. Това са приятелски бактерии, които живеят в тялото ни, произвеждат полезни вещества и не позволяват на патогенни бактерии да се развият в тялото ни и да предизвикат заболяване.

Дехидратацията също може да е причина за отслабване на имунитета ви. Изпивайте по 8 чаши течности дневно, а ако сте наистина болни – удвоете количеството.

И накрая, но не на последно място, хранете се разнообразно. Консумирайте различни плодове и зеленчуци – в тях се съдържат доста помощни вещества, които ще подобрят имунитета ви. Похапвайте месо, бобови храни, ядки и млечни продукти.

Не консумирайте прекалено много захарни изделия и подсладени напитки. Захарта и всички други прости въглехидрати понижават имунитета ни непосредствено след консумацията им. Нека помним при това и за килограмите.

Да не забравяме и климатиците – вредното влияние от тях е по-голямо, отколкото си мислим, дори и да не духат директно във вас. По възможност изключете климатика 15-ина минути преди да излезете, за да може тялото ви да се климатизира, а не да преживее температурен шок. Той може да бъде толкова опасен, колкото и заразен човек да се изкиха в лицето ви.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Davian  |  Дата: 30.07.2011 01:59

This is way betetr than a brick & mortar establishment.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети