ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Съотношението талия към ханш – какво е значението му?

12 юли 2011 11:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
Съотношението талия към ханш – какво е значението му?

Както знаем, не е важно просто да сме слаби и красиви, основното е да бъдем здрави. Поддържането на нормално телесно тегло обаче е важен фактор за доброто ни здравословно състояние.

Дори теглото ни да е в норма, това не значи, че то е здравословно. Съществено значение имат съотношението на мазнините и мускулната маса в тялото ни, както и в коя част на тялото ни се трупа мастната тъкан.

През последните години много се говори за съотношението между талията и ханша и изчисляването на риска от сърдечни заболявания спрямо този показател. Според диетолозите и кардиолозите това е важен ориентир застрашени ли сме от сърдечно заболяване и имаме ли нужда от промяна в хранителните навици.

За да изчислите вашия коефициент и индивидуалния ви риск, е нужно само да измерите обиколката на талията (Т) и ханша си (Х). След което разделяте първата цифра на втората. Ето един пример:

Обиколка на талията (Т): 65 см

Обиколка на ханша (Х): 92 см

За да изчислим съотношението, делим 65 на 92 и получаваме 0,7. Можете да се ориентирате дали вашата стойност е в норма по следните критерии за жени:

до 0,75 - отлично съотношение;

0,75 - 0,8 - добро съотношение;

0,8 - 0,85 - гранично рисково;

0,85 - 0,9 - високо;

над 0,9 - екстремно високо с много висок риск от сърдечносъдово заболяване.

За мъже критериите са следните:

до 0,85 - отлично съотношение;

0,85 - 0,9 - добро съотношение;

0,9 - 0,95 - гранично рисково;

0,95 - 1 - високо;

над 1 - екстремно високо с много висок риск от сърдечносъдово заболяване.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети