НОВИНИ

Глоба, ако напълнееш

19 май 2011 10:02 | Коментари: 0
Глоба, ако напълнееш

Всички жители на щата Аризона, които имат проблем със затлъстяването, но получават държавни субсидии за безплатно медицинско обслужване, могат да се окажат длъжници, пише BBC.

Всеки, който не спазва диетата, изготвена му от личния лекар, ще трябва да плаща по 50 долара всяка година. Глоба, която все още не е узаконена, но може да се окаже наложителна и същевременно дискриминационна. За тънката граница ще трябва да умуват щатските власти, пише Dnes.bg.

В САЩ, както в голяма част от Западния свят, разширяването на талиите води до разширяване на бюджета, който трябва да покрие съпътстващите разходи. Защото от всеки похарчен за здравеопазване долар 83 цента са за пациент с наднормено тегло. А годишните здравни разходи, свързани със затлъстяването, надхвърлят сумата от 168 милиарда долара.

Medicaid е програма, която осигурява финансирането на социално слабите и която струва на държавата 339 милиарда долара тази година. Ежегодно размерът й се увеличава с 8%. Предвид това е ясно защо именно тази програма се превърна в тема на ожесточени противоречия в Конгреса.

Историческата здравна реформа на Барак Обама предвижда увеличаване на държавните субсидии за здравеопазване на бедните, което ще доведе до още разходи в размер на десетки милиарди долари. В същото време републиканците настояват за таван на федералното финансиране, чрез който да се спестят 750 милиарда долара в рамките на следващите 10 години. По силата на този план щатските власти ще трябва да направят доста съкращения и да увеличат своя дял в покриването на програмата.

И в тази връзка от Аризона решиха да прибегнат до радикално решение. Щатът иска да наложи глоба на всеки, които се възползва от Medicaid, но не спазва предписанията на лекаря. В това число и тези, които не следват диета за отслабване при установен проблем с наднормено тегло. Но и за пушачи и диабетици, които не се вслушват в съветите на лекарите и впоследствие се стига до повторно приемане в болници и до скъпоструващо лечение.

Според Моника Коури, заместник-директор на Medicaid в Аризона, инициативата цели промяна на отношението на хората към проблема. Така както вдигането на акцизите за цигарите е намалило тютюнопушенето в страната.

„Неопровержим факт е, че има пряка връзка между затлъстяването и покачването на разходите за здравеопазване в Съединените щати. Така че няма защо да се притесняваме да обсъждаме този проблем“, заявява Куори пред BBC и посочва, че е време да се вземат решителни мерки.

В случая – да връщаш пари обратно в системата, ако не прилагаш предписаното от специалист лечение. Детайлите по въпросната схема, подкрепена от губернатора Ян Брюър, все още не са доизчистени, но и това ще се случи, ако Конгресът даде зелена светлина на законопроекта. Така за първи път в САЩ може да се стигне до налагане на глоби на хора, които водят доказано нездравословен начин на живот.

И неслучайно това ще се случи в Аризона – щата, който пропорционално е на второ място по брой възползващи се от програмата Medicaid, като ¼ от населението му страда от затлъстяване. А сметката за безплатно здравеопазване е 10 милиарда долара.

Другите закъсали щати ще очакват с нетърпение развитието на събитията в Аризона и като нищо ще последват този пример за попълване на хазната си.

Разбира се, плановете на аризонските власти имат и доста критици. Един от най-видните е сенатор Кирстен Синема, която счита предлаганите глоби за несправедливи и насочени предимно към работещите бедни хора и възрастните.

Според Синема далеч по-добро решение е да се инвестира в създаването на нови работни места и така повече хора да могат да си позволят да плащат за здравеопазване.

Ще има ли глоби за неспазване на диети в Аризона обаче, ще реши Американският конгрес. А сенатор Синема ще може да гласува против.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са нещата в дома, блокиращи парите ви

27.04.2024 (Коментари: 0)

Кой не иска да има повече пари? Да се чувства по-стабилен и спокоен финансово? Всеки би го искал. » Прочети

Внимавайте с тези плодове - пречат на отслабването!

27.04.2024 (Коментари: 0)

Не всички плодове допринасят за бърза загуба на тегло и задържане на мечтаната фигура. » Прочети

Месечен хороскоп от Влад Рос за май

27.04.2024 (Коментари: 0)

Всеки иска да бъде подготвен за бъдещето. » Прочети

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети

Как да се справим със сенната хрема?

26.04.2024 (Коментари: 0)

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. » Прочети

Пролетна диета за всеки

26.04.2024 (Коментари: 0)

По това време на годината започваме да обръщаме особено внимание на фигурата си. » Прочети

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети