ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Как да облекчим симптомите на менопаузата?

5 май 2011 12:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
Как да облекчим симптомите на менопаузата?

 

Менопаузата може да бъде тежък период за жените – както психически, така и фичически. Фактът, че жената губи оплодителните си способности, че природата й подава сигнал, че тялото вече остарява, може да бъде много тягостна мисъл, особено ако е съчетана с неприятни физически усещания и емоционална нестабилност.

За да се почувстваме по-добре в кожата си, можем да помогнем на тялото си, като му набавим някои подходящи добавки посредством храната или под формата на хранителни добавки.

  • Ленено семе и масло от ленено семе. Известни са с благотворното си действие върху човешкото тяло. Те могат да помогнат за облекчаване на симптомите при жени с по-леки оплаквания. Скорошно проучване изследва ефекта на лененото семе срещу симптомите на менопаузата. Участниците в него били разделени в две групи. На едната група било давано ленено масло като хранителна добавка, на другата пласебо*. В групата, получавала ленено масло, горещите вълни намаляват с 35%, а нощното потене – с 44%.
  • Калций. Предотвратява загубата на костна плътност, която е причина за честата връзка между остеопорозата и менопаузата. Когато хормоналните нива се променят, това се отразява на здравината на костите и те стават по-чупливи и нестабилни. Включването на повече млечни продукти в менюто или допълнителният прием на калций могат значително да намалят тези рискове.
  • Витамин Д. За доброто усвояване на калция в организма ни се нуждаем от достатъчно количество витамин Д. Няколко часа на слънце ни осигуряват продукцията на достатъчно витамин Д. Излагането на слънце обаче трябва да става само с подходящите слънцезащитни продукти. Можете да приемате и витамин Д в комбинирани хранителни добавки в съчетание с калций.
  • Червена детелина. Доста популярна билка в хранителните добавки, предназначени за периода на менопаузата, но досега прилагането й няма доказани клинични резултати. Смята се, че балансира хормоналните нива и спомага за регулиране на настроението.
  • Жен-шен. За повдигане на настроението и подобряване на съня. Редица изследвания сочат, че приемът на жен-шен подобрява качеството на живот на жените, приемащи го през менопаузата.
  • Жълт кантарион. Жълтият кантарион се справя много добре с леките форми на депресия, подобрява настроението и тушира променливото настроение. Според някои проучвания намалява и горещите вълни.
  • DHEA дехидроепиандростерон е хормон в тялото ни, който започва да намалява след навършване на 30 години и по време на менопаузата достига най-ниски нива. Приемът му повдига либидото, намалява горещите вълни и подобрява емоционалния статус.
  • Соя. Жените в Азия имат 8 пъти по-рядко оплаквания по време на менопаузата, сравнено с тези в Европа и Америка. На какво се дължи това? Според проучвания вероятна причина за това е високият прием на соя с храната.

Преди да започнете да вземате някои суплемент, добре е да се консултирате с вашия лекар или фармацевт, а ако става дума за хормонален препарат, това е задължително.

*пласебо – при провеждането на клинични проучвания на лекарство участниците обикновено се разделят в две групи: на едната група се дава изследваният медикамент, на другата се дават „празни“ таблетки, без активно вещество в тях, наричани пласебо.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети