НОВИНИ

Иде Великден. Внимавайте какво купувате!

21 април 2011 18:00 | Коментари: 0
Иде Великден. Внимавайте какво купувате!

Агенцията по безопасност на храните напомня на потребителите внимателно да четат етикетите на продуктите и дава няколко съвета по повод настъпващите празници.

Не трябва да се купуват яйца и други хранителни продукти от нерегламентирани търговски обекти. При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата от клас „А“ (печат върху черупката с кода на производителя), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара, пише Дарик.

Боите за яйца, които се продават на пазара, са комбинация от оцветители с различни цветове – така наречените Е-добавки и Е-номера. Всички производители на бои за яйца, както и вносителите по закон, са длъжни да използват само оцветители, разрешени в ЕС. Това означава, че те са безвредни за здравето на хората. Е-номерата на оцветителите са от 100 до 180. В списъка на оцветителите има определени оцветители, които са забранени за директна продажба на потребителите: Е-121, 123, 127, 128,154, 160б, 173, 180 – те не могат да бъдат влагани в боите за яйца.

Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят и носи здравна маркировка на най-малко четири места – на плешките и външната повърхност на бедрата. Безопасното за консумация месо е това, добито в регламентирани кланици, минало предкланичен и следкланичен преглед и с поставена здравна маркировка – печат във формата на елипса с абревиатура BG, номера на предприятието, добило месото, и ЕО.

Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му, което е нарушение на закона. В случай че фирмата производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета в състава на козунака с думите: оцветител (Е-номер или наименованието му).

При продажба на дребно на пресни плодове и зеленчуци търговците са длъжни да предоставят информация относно име, страна на произход и производител/опаковчик на продукта, както и клас, сорт и търговски вид, когато това се изисква от специфичния стандарт за предлагане на пазара, на видно място и в четлив вид в близост до всеки продукт.

При нарушения потребителите могат да сигнализират чрез формата за подаване на сигнали на интернет страницата на агенцията или на телефона на потребителя 0700 122 99, който ще работи и през почивните дни от 08.00 до 21.00 часа.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети