Алергия към яйца при деца
Яйцата, млякото, пшеницата, соята, ракообразните и фъстъците са сред най-честите причинители на алергии, особено сред деца.
Хранителната алергия изразява непоносимостта на нашето тяло към определен тип храна, която постъпва в организма ни. То я разпознава като „враг“ и насочва имунната си защита срещу нея.
Алергията към яйца прилича на всяка друга хранителна алергия. Ако избягвате яйцата, не би следвало да имате проблем. Това обаче не е просто. Яйца има в толкова много хранителни продукти, че ако не четем абсолютно всеки етикет, рискуваме детето ни да изпадне в алергичен шок. Освен класическите храни, в които очакваме наличието на яйца, те се намират много често в най-изненадващи продукти под формата на яйчен прах – универсални подправки и фиксове, сосове, сладоледи, панировки.
Как се проявява алергията? Подобно на всяка друга хранителна алергия, детето може да започне да си бърка в устата, опитвайки се да се почеше „отвътре“, да му стане зле, да го заболи стомахът. Обикновено малко след това се появява обилно повръщане и/или диария.
Ако забележите подобни симптоми, непременно повикайте „Спешна помощ“. Острите алергични състояния при децата застрашават живота и изискват неотложна лекарска намеса.
За съжаление алергията към яйца е една от най-сложните за контролиране алергии, наред с тези към млякото и пшеницата. За родителите често е проблем да оставят детето да посещава детски колективи – ясли и градини, поради менютата там. В държавните заведения все още не са предвидени специални менюта за деца с различни заболявания. Освен това винаги има риск детето ви да опита от порцията на съседчето си по маса.