Бременност – въпроси и отговори

16 март 2011 11:00 / Мария Цветкова | Коментари: 8
Бременност – въпроси и отговори

Когато разберат щастливата новина, че са бременни, повечето жени започват да си задават множество въпроси, свързани с ежедневието им. „Мога ли да правя това?”  „Мога ли да ям еди-какво си?” – всякакви подобни въпроси се въртят в главите им. Ето отговорите на някои от най-честите въпроси.

Мога ли да пия кафе?

Да. Можете да пиете по едно кафе на ден. По-големи дози кафе не се препоръчват.

Мога ли да пуша цигари?

Не. Макар че има майки, които пушат по време на бременност, рискът е неоправдан. Сред майките, пушили по време на бременност, много често се раждат деца с по-ниско от обичайното тегло и често околоплодната течност е по-малко от нормата.

Мога ли да карам кола?

Няма никаква причина да не го правите.

Мога ли да летя със самолет?

Да. През първия и втория триместър се смята за безопасно. Все пак можете да се консултирате с вашия лекуващ лекар и да споделите намеренията си. При наличие на някои симптоми той може да ви посъветва да отложите пътуването.

Мога ли да пия алкохол?

Не. Редовната консумация на алкохол е неприемлива. В случай че имате много специален повод – годишнина, рожден ден и т.н., можете да си позволите еднократно чаша вино.

Мога ли да правя секс?

Да. Освен когато вашият лекар изрично не ви е предупредил да избягвате полови контакти. При нормална бременност няма причина да не водите пълноценен полов живот.

Мога ли да си боядисвам косата?

И да, и не. Няма категорични доказателства за вредите от боята за коса по време на бременност, но поради силно агресивния състав на продуктите се смята, че е препоръчително да се избягва. Ако можете да си спестите боядисването първите три месеца, би било добре. Когато не е възможно, изберете максимално щадяща боя или дори къна.

Мога ли да си направя рентгенова снимка?

Не е препоръчително, но най-вече зависи от мястото. Ако снимката е на глава, зъб, ходило, по-вероятно не представлява проблем.

Мога ли да пия лекарства?

В никакъв случаи без предварителна лекарска консултация и без изрично да е упоменато на опаковката, че са безопасни за бременни и кърмещи.

Не се решавайте да пиете всякакви билки, за да облекчите симптомите си. Те също могат да бъдат опасни.

Мога ли да спортувам?

Да. Дори е препоръчително.  Не е нужно да поставяте олимпийски рекорди, но леко до умерено физическо натоварване е полезно и здравословно.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (8)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: nansi  |  Дата: 18.09.2017 23:26

zdraveite iskam da vi popitam neshto nadqvam se tova sopshtenie da go prochete nqkoi zakusnqva mi edna sedmica imam bolki nisko v korema gadene i taka na tatak no dneska si napravih 2 testa i dvete mi pokazvat edna cherta vazmojno li e da sam bremena a testa da ne pokazva ...

Автор: Пепи  |  Дата: 3.08.2016 11:47

Здравейте,бих искала да попитам може ли да се използва репелент на Брос с 15% DEEP против комари и кърлежи при бременност.Благодаря предварително.

Автор: А....А  |  Дата: 18.04.2016 00:01

Здраейте. Искам да попитам възможно ли е да се забременее ако все още съм девствена. Имам предвит че приятелят ми се изпразни върху мен почистих се мн старателно но се чудех възможно ли е все пак ако попадне част от спермата вътре в мен да забременея. Моля ви помогнете ми много съм притеснена.

Автор: roza  |  Дата: 1.06.2013 21:10

pravim opiti za bebe gardite mi bolqha predi dva tri dni mislq ce po vreme na ovulaciq no minaha moje da zabremeneq posle pak da me bolqt

Автор: Desislava  |  Дата: 30.01.2013 17:19

Iskam da popitam moje li da se zabremenee pi vreme na cikal

Автор: dani  |  Дата: 10.10.2012 03:00

ot izvestno vreme v oblasta na anusa mi se poqviha neshto kato pupchici daje bih gi narekla i bradavichki .. ne me bolqt, nito sarbqt no e mnogo nekomfortno daje pri misulta che te sa tam se ujasqvam .. ta iskam da popitam kakvo moje da e tova i vazmojno li e da se premahnat s nqkakvo mazilo ?

Автор: Д-р Стефанова (главен редактор)  |  Дата: 14.06.2012 23:33

Няма известни взаимодействия между двата препарата. Но е препоръчително да се консултирате с Вашия лекуващ лекар преди да прибегнете до спешната контрацепция.

Автор: svetla  |  Дата: 14.06.2012 14:28

искам да попитам, приемам абилифаи 1,5мг дали може да се приеме и ескапел по това време

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Пътеводител на проследяването на бременност по гестационни седмици

16.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Проследяване на бременността по гестационни седмици

» Прочети

Съвети за бременни жени по време на празниците

24.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бременността през ноември, декември и януари прави празниците още по-специални. » Прочети

Разберете пола на бебето си

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Разбира се, можете да изчакате до 20-тата седмица за ултразвуково изследване, но трябва да сте от търпеливите бъдещи майки. » Прочети

Правете упражнения по време на бременност!

19.07.2013 (Коментари: 0)

Жените, които се упражняват по време на бременността, е по-малко вероятно да изпитват затруднения по време на раждането, които да принудят лекарите да извадят бебето чрез секцио.

» Прочети

Учени откриха нов начин за определяне пола на бебето

Повечето бременни жени предсказват пола на бебето си по формата на корема, но специалисти откриха нов начин да определите дали ще имате момче или момиче, предаде БГНЕС.

» Прочети

Бременността увеличава размера на стъпалата

Изследователи от Университета на Айова установили връзка между бременността и размера обувки, който носят жените, предаде БГНЕС.

» Прочети

Нов метод открива Синдрома на Даун още по време на бременността

21.12.2012 (Коментари: 4)

Учени откриха нов метод, който открива с близо 100 % точност наличието на Синдром на Даун в майчината кръв.

» Прочети

Нов контрацептив ще предпазва от бременност до 3 години

Нов контрацептив за жени, който може да възпрепятства бременността до три години, започва да произвежда фармацевтичният концерн „Байер“, след като получи „зелена светлина“ от Европейския съюз, съобщиха от компанията.

» Прочети

Татковците на бъдещите бебета ги е страх повече от майките

22.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Много рядко се случва в акушеро-гинекологичния кабинет да влезе бъдещ татко, който да е спокоен и да се чувства подготвен за бременността, раждането и гледането на бебето.

» Прочети

Кога бебето се обръща в утробата с главата надолу?

14.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 8)

Според специалистите обикновено до 32-рата седмица на бременността бебето се обръща и застава в главично предлежание – позата за нормално раждане.

» Прочети