НОВИНИ

Радиоактивност в България? Поне не от Япония

15 март 2011 15:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 1
Радиоактивност в България? Поне не от Япония

За България няма опасност от радиоактивно замърсяване, идващо от Япония, защото се намираме на твърде голямо разстояние. Риск за българското население няма.

Това каза Марина Низамска, началник на отдел „Аварийно планиране и готовност“ в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), съобщава Dnes.bg.

„Започват да се разпространяват слухове за радиоактивни облаци над България. Нека хората да не предприемат никакви защитни мерки, да не пият йод. Една жена сутринта ми каза, че щяла, като се прибере, да се изкъпе. Човек трябва да се къпе всеки ден от хигиенна гледна точка, а не защото има повишена радиация в България. Фонът у нас е нормален“, подчерта тя.

„Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде до България. Факт е, че радиационният фон в Япония е повишен и стойностите са високи, и затова там е предприета евакуация на населението в 20-километровата зона около АЕЦ „Фукушима 1“, подготвена е и йодната профилактика.

Там, на място, наистина има риск за хората, докато ние се намираме на огромно разстояние. Можете да си представите как атмосферата ще разсее всичко, а дори да достигне нещо до нас, това ще бъдат отделни частици. Възможно е дори те да не бъдат измерени“, добави Низамска пред „Фокус“.

Тя посочи, че информацията от Япония се следи и Агенцията за ядрено регулиране прави прогнози и получава данни. Метеорологичната обстановка е такава, че радиоактивността от централата се движи на север и на изток – в посока Тихия океан.

„Имаше взрив на водород в басейна за отлежаване на касетите на 4-ти блок, вследствие на което е възникнал пожар и е започнало директно изхвърляне на радиоактивност в атмосферата, защото този басейн е извън обвивката на реактора“, обясни експертът.

Низамска припомни, че през 1986 г. при аварията в АЕЦ „Чернобил" са били измерени радиационни количества на голямо разстояние от Украйна, но случаят в Япония по никакъв начин не застрашава населението на България и няма да предизвика предприемане на защитни мерки.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: някой  |  Дата: 15.03.2011 19:19

смешни сте .....то тихия океан не е ли природата и после световния океан и всички го отнасят накрая .А сега така се казва ,за да не се всява смут у населението,а като минат 10 тина години ,като при чернобил -ще кажат точно истината сурова ,която сега спестяват.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Колко време сън е нужно за всяка възраст?

28.04.2024 (Коментари: 0)

В идеалния свят бихме имали лукса да си лягаме рано и след това да се събуждаме рано, отпочинали за един продуктивен ден. » Прочети

Какво се яде на Цветница?

28.04.2024 (Коментари: 0)

Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица преди Великден. » Прочети

13 растения, пазещи от злини дома ни

28.04.2024 (Коментари: 0)

Древните славяни не са можели да си представят живота без амулети. » Прочети

Ето кои са нещата в дома, блокиращи парите ви

27.04.2024 (Коментари: 0)

Кой не иска да има повече пари? Да се чувства по-стабилен и спокоен финансово? Всеки би го искал. » Прочети

Внимавайте с тези плодове - пречат на отслабването!

27.04.2024 (Коментари: 0)

Не всички плодове допринасят за бърза загуба на тегло и задържане на мечтаната фигура. » Прочети

Месечен хороскоп от Влад Рос за май

27.04.2024 (Коментари: 0)

Всеки иска да бъде подготвен за бъдещето. » Прочети

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети