Доказаха: маргаринът ни прави по-глупави
Отдавна се правят проучвания за връзката между хранителните навици и коефициента на интелигентност. Резултатите са красноречиви – по-добра храна за мозъка, по-добри умствени постижения.
За една от най-рисковите храни в менюто ни се смята маргаринът. Вкусната и евтина мазнина за жалост крие много рискове за здравето. Тук е важно да направим разлика между течния и твърдия маргарин. Първият е далеч по-безобиден и здравословен, за съжаление е рядко срещан на нашия пазар.
Скорошно проучване разглежда ефекта от редовната консумация на маргарин сред деца и техните резултати на IQ тестове. Изводите от проучването са, че децата, ежедневно консумиращи маргарин, получават най-ниски оценки IQ, показва тестването сред 3,5-годишните. Същата връзка се открива и при 7-годишните деца. Това заключение е в съответствие с предишни проучвания, които са установили, че храната продължава да бъде важна за умственото развитие на децата.
Една от възможните причини за това маргаринът да възпрепятства развитието на познавателните способности се дължи на наличието на трансмастни киселини или хидрогенирани мазнини. Изследвания върху плъхове вече са показали връзка между наличието на трансмастни киселини и по-слаба памет и умствени способности.
Установено е, че включването на риба в менюто поне веднъж седмично довежда до по-високи резултати на IQ тестовете за всички деца на 7-годишна възраст. Рибата съдържа много хранителни вещества, които са необходими за здравето и когнитивните функции. Рибата е добър източник на протеини, желязо, цинк, витамин В-12, цинк и омега-3 мастни киселини.
Кое му е лошото ли???
Хидрогенизираните мазнини /тези от маргарина/ се полепват по кръвоносните съдове много по-здраво от холестерола. Пример - ако намажеш печена филия с масло, то се разтапя, а маргарина почти не. По същия начин остава твърд и по кръвоносните съдове и ги запушва.
Да не говорим, че е доказано вече, че холестерола се трупа в организма от стрес, от пушене и др. вредни навици, а този приет с храната не се усвоява и не вреди!
Защо ли? Защото този в храната винаги е съпътстван от лецитин, който го неутрализира. Пример - яйца, черен дроб, мазни пилешки кожи, мозък и др. Ако ги пипнеш и после си изплакнеш ръката само с вода - се отмива съвършено. Не е мазно, а дори скърца! Това остава от него и в организма.
Единственият ужасно опасен враг е маргаринът, и то не само тоя от кутиите, ами и този във вафлите, баничките, шоколадите,...
Ако все пак искаш да си купуваш по-безопасен маргарин - купувай най-мазния. 80%
Защото "най-диетичният", който има едва 20-30% мазнина, съдържа най-много емулгатори, които му придават тази неразтопяема структура.
ВЪОБЩЕ - не се поддавай на тази евтина манипулация - "нашите продукти не съдържат холестерол!"
кое му е лошото на маргарина?нали няма холестерол