ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Доказаха: маргаринът ни прави по-глупави

4 февруари 2011 16:00 / Мария Цветкова | Коментари: 2
Доказаха: маргаринът ни прави по-глупави

Отдавна се правят проучвания за връзката между хранителните навици и коефициента на интелигентност. Резултатите са красноречиви – по-добра храна за мозъка, по-добри умствени постижения.

За една от най-рисковите храни в менюто ни се смята маргаринът. Вкусната и евтина мазнина за жалост крие много рискове за здравето. Тук е важно да направим разлика между течния и твърдия маргарин. Първият е далеч по-безобиден и здравословен, за съжаление е рядко срещан на нашия пазар.

Скорошно проучване разглежда ефекта от редовната консумация на маргарин сред деца и техните резултати на IQ тестове. Изводите от проучването са, че децата, ежедневно консумиращи маргарин, получават най-ниски оценки IQ, показва тестването сред 3,5-годишните. Същата връзка се открива и при 7-годишните деца. Това заключение е в съответствие с предишни проучвания, които са установили, че храната продължава да бъде важна за умственото развитие на децата.

Една от възможните причини за това маргаринът да възпрепятства развитието на познавателните способности се дължи на наличието на трансмастни киселини или хидрогенирани мазнини. Изследвания върху плъхове вече са показали връзка между наличието на трансмастни киселини и по-слаба памет и умствени способности.
Установено е, че включването на риба в менюто поне веднъж седмично довежда до по-високи резултати на IQ тестовете за всички деца на 7-годишна възраст. Рибата съдържа много хранителни вещества, които са необходими за здравето и когнитивните функции. Рибата е добър източник на протеини, желязо, цинк, витамин В-12, цинк и омега-3 мастни киселини.



Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Nuk  |  Дата: 2.05.2011 01:43

Кое му е лошото ли???
Хидрогенизираните мазнини /тези от маргарина/ се полепват по кръвоносните съдове много по-здраво от холестерола. Пример - ако намажеш печена филия с масло, то се разтапя, а маргарина почти не. По същия начин остава твърд и по кръвоносните съдове и ги запушва.
Да не говорим, че е доказано вече, че холестерола се трупа в организма от стрес, от пушене и др. вредни навици, а този приет с храната не се усвоява и не вреди!
Защо ли? Защото този в храната винаги е съпътстван от лецитин, който го неутрализира. Пример - яйца, черен дроб, мазни пилешки кожи, мозък и др. Ако ги пипнеш и после си изплакнеш ръката само с вода - се отмива съвършено. Не е мазно, а дори скърца! Това остава от него и в организма.
Единственият ужасно опасен враг е маргаринът, и то не само тоя от кутиите, ами и този във вафлите, баничките, шоколадите,...
Ако все пак искаш да си купуваш по-безопасен маргарин - купувай най-мазния. 80%
Защото "най-диетичният", който има едва 20-30% мазнина, съдържа най-много емулгатори, които му придават тази неразтопяема структура.
ВЪОБЩЕ - не се поддавай на тази евтина манипулация - "нашите продукти не съдържат холестерол!"

Автор: Rado  |  Дата: 10.02.2011 17:56

кое му е лошото на маргарина?нали няма холестерол

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети