НОВИНИ

Шест случая като този с Гери само за година

14 януари 2011 10:00 | Коментари: 3
Шест случая като този с Гери само за година

През 2010 г. Етичната комисия към Българския лекарски съюз е разгледала шест случая в цялата страна, подобни на този с починалото 4-годишно дете в ИСУЛ. Председателят на комисията професор Милан Миланов заяви, че при всички тях има поразителни прилики в действията на лекарите, въпреки че заболяванията са различни. Според него това е знак за огромни грешки в системата на здравеопазването, съобщава Дарик.

На съвместно заседание на две парламентарни комисии – по здравеопазване и по образование, бяха изслушани компетентните институции във връзка със смъртта на детето.

В Софийска градска прокуратура е образувано дело за убийство по случая със смъртта на 4-годишната Гери, която почина след операция на сливиците. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви, че той няма право да отнема лекарските права на лекуващия лекар Михаил Маджунов. В понеделник ще стане ясно дали Регионалният център по здравеопазване ще предложи да бъдат отнети правата на Маджунов. По закон това може да се случи за период от 3 месеца до 2 години.

„Има нужда от наказания в този случай, за да не се повтаря“, заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Председателят на Етичната комисия към БЛС прогнозира, че такива трагедии ще продължат да се случват, ако не се променят правилата на работа и финансирането на лекарите.

На заседанието присъства и д-р Михаил Маджунов, който попита защо е необходимо образът на един доктор да се „сатанизира“ и да се подхожда с такава агресия към него. Министър Константинов отговори, че това е така, защото става дума за смъртта на дете. Депутатите се ангажираха до края на годината да приемат закон за правата на пациентите.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Rosemary  |  Дата: 16.01.2011 01:14

Нека да приемем,че не д-р Маджунов е допуснал грешка, а последният екип, оперирал детето не е направил необходимото, защото те всъщност са тези, които не успяват да спасят детето,а докторът излиза след неуспешната операция и много неетично, неморално и безотговорно обвинява д-р Маджунов за смъртта на детето ,което е много лесно в негово отсъствие.Хукват журналисти, надига се тълпата , готова да убие доктора.започва се политическа атака.
Не кооментирам въпроса дали е можело детето да бъде спасено, ТОВА САМО БОГ ЗНАЕ! Но нима в този случай трябва да се отнемат правата на лекарите от последния екип?. И те са много добри лекари, с дълъг трудов стаж, спасявали живота на много хора , и те както др Маджунов са правили 10 000 или 30 000 успешни операции, без грешки.
Къде е Лекарския съюз, който сесмята за компетентен и е длъжен компетентно да защити докторската гилдия при ДОРИ допуснати от тях грешки. Къде са всички онези, които упражняват докторската професия, защо не реагират, защо са стреснати? Та тази тълпа не се нахвърляше така върху истинските и явни престъпници- убийци на народа,тези които режат уши, пръсти, тела по най-зверски начин и ограбват държавата и народа. Но тази тълпа не е виновна, тя чака компетентните органи- лекарския съюз, министъра на здравеопазването, лекарите компетентно да информират и успокоят тълпата.
Всичко това, което се случва показва ,че нашето общество е болно, то трябва да се лекува.
Искам да изкажа моите съолезнования на родителите.Тяхната болка е безгранична, по това няма спор. За утеха ,ако може да се опитат да погледнат малко по философски на случилото се нещастие. Връщане няма.

Автор: Горан  |  Дата: 15.01.2011 08:40

Не бива случилото се да бъде забравено. Нещата трябва да се променят.

И точно лекарите трябва да подемат инициaтивата.

Добрите лекари не бива да мълчат! Трябва да изискат от държавата да се промени системата към по-добро, за всички ни.

Имено лекарите могат и трябва да са сред първите, които искат и помагат, да си подредим дома, в частност здравеопазването. Не бива да търпят нито за миг нито неадекватни политици нито некомпетентни, неетични и арогантни "доктори" сред тях. Само така би се възстановило доверието между лекарското съсловие и всички нас.

Автор: Горан  |  Дата: 15.01.2011 08:38

Системата трябва да се промени

Системата побърза да „накаже” доктор Михаил Маджунов с едногодишна ваканция.
Системата не иска проблеми и протести.
Системата не иска въпроси, дискусия и гласност.
Системата иска да потули нещата.
Системата иска да забравим, да се примирим, да не правим нищо.

Аз няма да забравя. Ще продължавам да питам, чувствам и мисля. И ще се старая да помагам – не на системата, а на себе си, на близките си, на хората и на живота.

Системата трябва да се промени – и не към по-лошо, както това ставаше в голямата си част през последните 15 години, а към по-добро.

Няма по-добър момент от ДНЕС и СЕГА – отлагане разрешаването на проблема, не помага.

„Човек може да си почива само когато е уморен.” /Думите са на бащата на Дончо Цончев/

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети

Как да се справим със сенната хрема?

26.04.2024 (Коментари: 0)

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. » Прочети

Пролетна диета за всеки

26.04.2024 (Коментари: 0)

По това време на годината започваме да обръщаме особено внимание на фигурата си. » Прочети

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети