БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО

Спорт при бременност

8 януари 2011 10:35 / Мария Цветкова | Коментари: 0
Спорт при бременност

Бременността може да бъде свързана с известен дискомфорт, особено в началните месеци. Ако обаче имате една сравнително безпроблемна бременност, без рискове за вас и бебето ви, без тежки състояния, то тогава спокойно можете да продължите тренировките си. Жените, които тренират и са физически по-активни по време на бременността, намаляват значително риска си от гестационен диабет (диабет, отключен от бременността). Според някои американски изследвания жените поддържат и по-стабилно психическо състояние, което им помага както по време на бременността и раждането, така и после, в следродилния период. Тялото им не претърпява толкова неконтролируеми изменения – умерената физическа активност и здравословния начин на хранане ви осигуряват едно балансирано наддаване на килограми.

Въпросът при по-големия процент жени (пак споменаваме, изключваме рисковите бременности) е не дали могат да тренират, а как и колко да го правят. Ето няколко съвета от нас.

Изберете физическа активност с по-бавни действия. Не забравяйте, че при бременност заради корема центърът на тежестта ви се измества и тялото не е много стабилно. Твърде бързи и динамични движения не са уместни, тъй като може по-лесно да загубите равновесие. Не започвайте нов спорт, тренирайте нещо, което вече ви е познато.

Внимавайте със заниманията, при които има повишен риск от подхлъзване. Разходката е едно от най-удачните занимания за бременни, стига навън да не е заледено или покрито с мокри есенни листа. Ако сте бременна през зимата и вече ви е омръзналo да се разхождате в търговски центрове и молове, тогава проявете креативност. Може да се качвате и да слизате по стълбите в блока, докато се чувствате комфортно. Това е едно от най-добрите упражнения за бременни, тъй като тежестта ви се увеличава и натоварването на мускулите расте. 20 минути качване на стълби на ден до 36-ата седмица е един чудесен начин за тренировка.

Не тренирайте в прекалено горещи и задушни помещения, не излизайте на разходка в летните горещини. Това е не просто заради дискомфорта, който предизвикват подобни разходки, но и заради развитието на вашето бебе. Покачите ли вашата температура, покачвате и температурата на неговата „околна среда”.

Ето един съвет как да прецените дали тренировката вече е твърде тежка за вас и е време да я прекратите или просто да починете този  ден. Опитайте се да кажете цяло изречение от около 4–6 думи. Ако не можете да го довършите, без да си поемете въздух и да се задъхате, докато тренирате, направете пауза.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Защо децата родени с Цезарово сечение са по-склонни към затлъстяване

22.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 16)

Според изследване на Американската кардиологична асоциация децата родени с Цезарово сечение са с 40% по-склонни към развиване на метаболитни заболявания още от най-ранна детска възраст. » Прочети

Всяка седма жена страда от постродилна депресия

16.04.2013 (Коментари: 0)

От депресия през първите шест месеца след раждането страда всяка седма жена, показва ново изследване.

» Прочети

Грешки при храненето на детето в ранна детска възраст

12.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 45)

Като ранна детска възраст се приема периодът 1 до 3 години. » Прочети

Липса на апетит при децата. Как да стимулирате апетита?

8.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 9)

Много родители се притесняват, че децата им не се хранят достатъчно добре. » Прочети

Спина бифида – един проблем с много неизвестни

23.10.2012 (Коментари: 0)

В световен мащаб напредъкът в медицината и здравната грижа са подобрили значително качеството на живот на хората със спина бифида и хидроцефалия. » Прочети

Признаци на овулация

19.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ако не сте се замисляли досега, може и да ви се стори странно, но да, овулацията е причина за редица промени в тялото и съзнанието ви.

» Прочети

Детски глисти – как да опазите детето си?

26.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Една in vitro история

25.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Едно човешко създание започва своето съществуване на всяка четвърт от секундата някъде по света. » Прочети

Детски глисти – как се проявяват?

14.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Анемия при младото момиче. Нужен ли е допълнителен прием на желязо по време на менструация?

27.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 5)

Препоръчва ли се на младото момиче да взема допълнително препарати, съдържащи желязо, когато е в менструация? » Прочети