„Умна“ храна за мозъка
Човешкият мозък се труди денонощно и неуморно. За да функционира добре и да ни служи вярно дълги години, добре е да му осигуряваме подходящо меню. Има храни, които заради състава си са особено благоприятни за мозъчната дейност. Вижте кои са те:
Черен шоколад. Да започнем с нещо изкусително... Вкусен и полезен, чудесен антиоксидант и добър приятел на мозъка. Това не означава да хапваме по два шоколада на ден, но няколко блокчета за междинна закуска преди обяд са чудесен избор.
Ядки. Известни с благотворното си действие върху мозъка, богати на ненаситени мастни киселини и чудесен източник на енергия. Още една отлична лека закуска.
Риба. Спокойно можем да наречем рибата суперхрана. Особено сьомгата, която за жалост не е така достъпна на българския пазар, че да бъде включвана постоянно в ежедневното меню. Все пак повечето дълбоководни риби имат чудесен състав и са отличен източник на мазнини и протеини.
Боровинки. Не случайно в англоезичната литература ги наричат brainberries*. Хапвайте боровинки при всеки удобен случай за здраво сърце и здрав мозък. И колкото по-свежи и необработени са те, толкова по-добре.
Авокадо. Почти толкова добро за мозъка, както боровинките като състав и действие. Авокадото обаче е богато на мазнини и е висококалорично, така че добавяйте ½ до ¼ от него към менюто си за деня.
Пълнозърнести храни. Тяхното действие върху функцията на мозъка е непряко. Те имат положителен ефект върху работата на сърцето и състоянието на кръвоносните съдове. Мозъкът е най-богато кръвоснабденият орган в тялото ни и състоянието му е в пряка зависимост от това на сърдечносъдовата система.
Чай. Прясно приготвен зелен чай, богат на антиоксиданти и кофеин. Чаша до две на ден вършат малки чудеса за нашия мозък.
*blueberries-brainberries е игра на думи. Blueberries e английската дума за боровинки, която буквално може да се преведе така: blue- сини, berries - плодове, a думата brainberries е измислена, идваща от английското brain - мозък.