БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  ГРИЖА ЗА МАЙКАТА

Секс след раждането

29 декември 2010 10:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
Секс след раждането

Раждането вече е минало и едно от най-щастливите събития в живота ви вече е факт. Паниката около новия малък човек отшумява и у вас и вашия партньор се поражда желание да възобновите сексуалния си живот. Хубаво е да се консултирате с вашия гинеколог, тъй като той/тя най-добре знае състоянието ви и кога ще бъдете готова за това. Ние ви представяме някои най-общи факти за следродилния полов живот.

При естествено раждане. След раждане по естествен път стандартният съвет към младите майки е да се въздържат първите шест седмици от сексуални контакти. Важно е да се уверите, че раните са заздравели и изтичането на лохиите* е приключило. Времето за възстановяване на организма е строго индивидуално. Помолете партньора ви да бъде внимателен, имайте предвид, че може да се наложи да използвате допълнителни овлажнители.

След епизиотомия, Цезарово сечение или друг вид хирургическа интервенция времето, необходимо за възстановяването ви, най-вече се определя от мястото на манипулацията, зарастването на оперативната рана и вашето общо състояние. Обикновено периодът е по-дълъг от шест седмици, сравнен с естественото раждане. Отново може да ви се наложи да ползвате овлажняващи средства.

Възможно е и вашата нагласа за сексуални контакти да е различна. Няколко са факторите, които се отразяват – грижите за новороденото, разбърканите ви хормони и промененото ви тяло са най-честите причини.

Грижите за новороденото дете, особено ако е първо, завладяват цялото ви съзнание и изцеждат силите ви. Възможно е дори да не ви хрумне да имате сексуален контакт.

Разбърканите хормони също могат да се отразят зле на либидото ви и мислите за интимност да ви се струват по-скоро неприятни, отколкото привлекателни.

Промененото ви тяло, отпуснатият корем, чувствителните гърди могат да ви накарат да се чувствате непривлекателна. Не трябва да оставяте тази причина да завладява мислите ви, дайте време на тялото си да се възстанови. Можете да му помогнете с леки упражнения.

Бъдете подготвена, че сексуалният ви живот след раждането ще се промени. Чувствителността е по-различна, усещанията също. Не се стряскайте, при някои жени това се развива в положителна насока, освен това влагалищната мускулатура сравнително бързо възвръща предишните си размери и всичко става постарому.

*Лохиите са остатъчна кръв и маточна тъкан, които постепенно се отделят след раждането.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Кога е подходяща орална контрацепция след раждане?

29.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ако след раждането майката не кърми детето си, то оралните контрацептиви са подходящ метод за предпазване от нежелана бременност. » Прочети

Грижа за родилката – пакет от здравната каса

5.07.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Повечето жени не знаят, че след раждането имат право на пакет здравни грижи от страна на лекаря, който ги е наблюдавал през бременността. » Прочети

Как се заразяваме с HPV, предизвикващ рак на маточната шийка?

7.06.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 1)

Инфектирането с човешкия папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) се изявява най-често с появата на брадавици. » Прочети

Ходихте ли на зъболекар след раждането? А след като кърмихте?

10.04.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 7)

Младата майка е дотолкова погълната от радости и задължения покрай малкия човек у дома, че често забравя да се погрижи за себе си. » Прочети

Колко време е нужно за пълно възстановяване от раждане?

20.02.2012 (Коментари: 0)

Повечето жени след раждане нямат търпение отново да се почувстват в тялото си „както преди“. » Прочети

Безопасна и лесна диета за кърмачки

3.02.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Още кърмите малкото си човече, а искате да имате стройна и секспилна фигура? » Прочети

Майките, които работят, са по-здрави

4.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Според ново австралийско проучване жените, които едновременно работят и се грижат за семейството си, са в по-добро здравословно състояние. » Прочети

Как се променя половият живот след раждане?

16.12.2011 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Раждането вече е минало и едно от най-щастливите събития в живота ви вече е факт. » Прочети

Лактация и грижа за гърдите след раждане

14.12.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

През време на бременността гърдите достигат своето пълно морфологично развитие. » Прочети

Абортът не влияе на психиката

12.12.2011 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 0)

Абортът не увеличава риска от психически проблеми впоследствие, според ново проучване. » Прочети