Бяло? Не, кафяво!
Захар, сол, брашно – така наречените бели отрови за съвременния човек. Отрови, ама с какво да ги заменим, като всичко, към което посегнем, е вредно? Е, оказва се, че не всичко е опасно за здравето ни. Ще ви предложим алтернатива на далеч по-здравословни продукти, предлагани на пазара.
Брашното
Времето, когато да ядеш само бял хляб е било въпрос на класа и престиж, отдавна е отминало. В последните години навлизаме в ерата на черния хляб, но не просто за разнообразие, а защото пълнозърнестото брашно има редица предимства пред бялото. То е богато на растителни влакнини (фибри), които нормализират функцията на червата, нивата на холестерол и кръвната захар. Освен това има и микроелементи, минерали и витамини, които се губят в бялото брашно при етапите на обработка.
Захар
Високата консумация на захар намалява или дори прекратява изгарянето на мазнини в организма, предразполага към зъбен кариес, уврежда панкреаса, способства за преждевременното стареене на кожата и има редица други негативни въздействия върху организма. Алтернативата? Кафявата захар. Тя има същата сладост, но със запазени минерали, които при бялата се губят в процеса на обработка. Според някои автори дори има позитивен ефект върху черния дроб и жлъчката.
Ориз
Бял ориз – при обработката му се губи значителна част от минералите и витамините му, както и оризовият зародиш, докато при кафявият ориз единственото, което се отстранява, е най-горната люспа около оризовото зърно. Тази форма е богата на витамини от група В, минерали и фибри, което я прави в пъти по-полезна от белия й аналог. Кафявият ориз е един от най-добрите източници на енергия, заедно с овесените ядки.
Сол
Много е изговорено за вредата от бялата сол, особено за хора със сърдечни заболявания и хипертония (високо кръвно налягане). Нашето предложение е кафявата сол. Тя е съвкупност от микро- и макроелементи, ненаситени мастни киселини и фибри. Далеч по-полезна е от бялата, но тук обръщаме внимание – все пак е сол. Заместването на кафявата с бяла сол е препоръчително, но умерената консумация на подправката е задължителна.
Здравейте,
Относно солта като химично съединение сте напълно прав - тя е неорганично и няма как да съдържа растителни компоненти.
Вариантите кафява сол, които съм виждала в търговската мрежа, са винаги в билкова комбинация, с добавки. Надявам се това уточнение да дава повече яснота!
С най-добри пожелания,
Мария
Относно последния абзац от статията бих желал да попитам авторката относно влакнините в солта - нали солта е неорганично съединение? Как така се взеха тези влакнини в нея? Допълнително добавяне ли има?
Благодаря предварително за отговора! :)