ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Бяло? Не, кафяво!

25 ноември 2010 09:00 / Мария Цветкова | Коментари: 2
Бяло? Не, кафяво!

Захар, сол, брашно – така наречените бели отрови за съвременния човек. Отрови, ама с какво да ги заменим, като всичко, към което посегнем, е вредно? Е, оказва се, че не всичко е опасно за здравето ни. Ще ви предложим алтернатива на далеч по-здравословни продукти, предлагани на пазара.

Брашното

Времето, когато да ядеш само бял хляб е било въпрос на класа и престиж, отдавна е отминало. В последните години навлизаме в ерата на черния хляб, но не просто за разнообразие, а защото пълнозърнестото брашно има редица предимства пред бялото. То е богато на растителни влакнини (фибри), които нормализират функцията на червата, нивата на холестерол и кръвната захар. Освен това има и микроелементи, минерали и витамини, които се губят в бялото брашно при етапите на обработка.

Захар

Високата консумация на захар намалява или дори прекратява изгарянето на мазнини в организма, предразполага към зъбен кариес, уврежда панкреаса, способства за преждевременното стареене на кожата и има редица други негативни въздействия върху организма. Алтернативата? Кафявата захар. Тя има същата сладост, но със запазени минерали, които при бялата се губят в процеса на обработка. Според някои автори дори има позитивен ефект върху черния дроб и жлъчката.

Ориз

Бял ориз – при обработката му се губи значителна част от минералите и витамините му, както и оризовият зародиш, докато при кафявият ориз единственото, което се отстранява, е най-горната люспа около оризовото зърно. Тази форма е богата на витамини от група В, минерали и фибри, което я прави в пъти по-полезна от белия й аналог. Кафявият ориз е един от най-добрите източници на енергия, заедно с овесените ядки.

Сол

Много е изговорено за вредата от бялата сол, особено за хора със сърдечни заболявания и хипертония (високо кръвно налягане). Нашето предложение е кафявата сол. Тя е съвкупност от микро- и макроелементи, ненаситени мастни киселини и фибри. Далеч по-полезна е от бялата, но тук обръщаме внимание – все пак е сол. Заместването на кафявата с бяла сол е препоръчително, но умерената консумация на подправката е задължителна.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Maria Tsvetkova  |  Дата: 25.11.2010 14:59

Здравейте,

Относно солта като химично съединение сте напълно прав - тя е неорганично и няма как да съдържа растителни компоненти.
Вариантите кафява сол, които съм виждала в търговската мрежа, са винаги в билкова комбинация, с добавки. Надявам се това уточнение да дава повече яснота!

С най-добри пожелания,
Мария

Автор: V  |  Дата: 25.11.2010 14:37

Относно последния абзац от статията бих желал да попитам авторката относно влакнините в солта - нали солта е неорганично съединение? Как така се взеха тези влакнини в нея? Допълнително добавяне ли има?

Благодаря предварително за отговора! :)

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети