СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА

Как да се справим с ниското „либидо“?

Как да се справим с ниското „либидо“?

Терминът либидо все още широко се използва в някои медицински специалности, въпреки че неговото значение отдавна е загубило клиничен смисъл. Днес повечето специалисти предпочитат да говорят за сексуална мотивация, тъй като сексуалното поведение не е проява единствено на инстинктивна дейност, а е сложен психологичен и междуличностен процес.

Според някои проучвания разминаването в интензивността на сексуалните желания е нещо, което се случва в различни периоди от живота на всяка сексуална двойка. Конструктивното преодоляване на тези критични моменти е от особено значение за пълноценното развитие на връзката и адаптирането й към променящите се условия на живот.

Традиционно се приема, че стресът на работното място е една от основните предпоставки за потискане на сексуалното желание, но в сила е и обратното твърдение. Именно когато човек е стресиран, той има по-голяма потребност от преживяване на приятни моменти, които да балансират психичното му равновесие. Установено е, че поддържането на удовлетворяващи интимни контакти е една от основните предпоставки за повишаване на стресоустойчивостта в трудни моменти от живота. Затова, когато някой от партньорите е претоварен със служебни ангажименти и това моментно е довело до разреждане на сексуалните контакти, добре е двойката да обсъди възможностите за възстановяване на равновесието. Упреците и търсенето на „вина" могат да имат само негативни последици и да доведат до задълбочаване на разминаването в сексуалните желания.
Възможно е в състояние на стрес мъжът невинаги да е способен да се „представи" в най-добрата си светлина. В подобен случай той може да се притесни от възможен следващ „провал“ и това да стане причина за избягване на интимната близост. Днес разполагаме с изключително сигурни терапевтични средства, които помагат бързо и ефективно всеки мъж да се избави от неприятните си притеснения, свързани с ерекцията. Тези средства са препаратите от групата на PDE5 инхибиторите, но най-добре е, преди човек да реши да ги използва, да се консултира със сексолог, за да се гарантира най-висока ефективност. Консултацията с лекар е необходима и поради обстоятелството, че тези препарати се отпускат само по лекарско предписание.

Липсата на желание за сексуална близост от страна на жената най-често е свързана с наличието на партньорски конфликти или други индивидуални психологически проблеми. Без успешното справяне с тези проблеми трудно би могло да се намери трайно решение. У нас през последните години все по-популярни стават консултация и терапия по двойки, които дават възможност партньорите не само да намерят добър изход от моментното затруднение, в което се намират, но това да стане и по начин, който прави отношенията в двойката по-сигурни и по-удовлетворяващи.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Какво трябва да знаем при изгаряне на кожата

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Изгарянията се измерват според степента на сериозност – първа, втора или трета степен. » Прочети

Как да се предпазим от високите нива на холестерол

Холестеролът – едно от нещата, които буквално ни убиват в днешно време. » Прочети

„Сексуалното пристрастяване” – има ли такова животно?

9.03.2011 / доц. Румен Бостанджиев (Коментари: 0)

Съществуват хора, които трудно се ориентират в сложността на света и постоянно търсят етикети, с които другите вече са обозначили нещата. » Прочети

Кожни алергии – причини и начини за предпазване

25.01.2011 / д-р Развигор Дърленски (Коментари: 2)

Aлергичните кожни заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. » Прочети

Как се храним днес и колко време отделяме за здравето си ?

Съвременната статистика твърди, че храненето е в основата на много голяма част от заболяванията, които имаме.

» Прочети

Профилактика на заболяванията на хипофизната жлеза

23.11.2010 (Коментари: 3)

Хипофизната жлеза е малка жлеза с вътрешна секреция, която е разположена в основата на черепа. » Прочети