НОВИНИ

Болници отказват финансиране

16 август 2010 11:00 | Коментари: 0
Болници отказват финансиране

Директори на болници отказват парите от Националната здравноосигурителна каса и не желаят да подпишат анекси към договорите си с нея. Това стана ясно от изказване на д-р Евгений Душков от лекарския синдикат към КТ „Подкрепа“ пред БНР.

Съгласно Търговския закон те нямат право да се отказват от финансиране. Така вредят на интересите на лечебните заведения, на обслужването на пациентите и на самите медици. Затова на такива директори ще бъде потърсена отговорност и ще бъдат наложени строги санкции, добави синдикалистът, отбелязва в. „Монитор“.

По думите на д-р Евгени Душков пари за здравеопазването ни има. Той окачестви решението за лекарските протести като техен личен въпрос, но подчерта, че ситуацията засяга не само тях, но и цялата медицинска общност. От протестите им щели да пострадат най-вече пациентите.

Той обясни, че с анексите, които НЗОК задължава директорите на лечебните заведения да подпишат, средствата се намаляват значително и ще трябва да се изплаща около 60% от заработеното.

Това би довело до една патова ситуация – или да се плащат заплати, които са над 50 процента от фонд „Работна заплата“ на една болница, или да се дават пари за лечение, т.е. за лекарства, консумативи и всякакви разплащания с доставчици на стоки и услуги, които ползва една болница, обясни лекарят синдикалист.

Има резерв от 1 млрд. и няколкостотин милиона лева целеви средства за здраве, посочи той. По думите му, независимо че тези пари са във фискалния резерв и се управляват от министъра на финансите, те са дадени за здраве.

След смяната на министъра на здравеопазването Божидар Нанев и на тримата заместник-министри започна сериозна реформа в здравеопазването, каза междувременно премиерът Бойко Борисов във Варна вчера. Не е възможно болници като „Света Марина“ да имат печалби по 3 млн. лева от началото на годината, а други лечебни здравни заведения от същия калибър постоянно да генерират загуби и да искат финансова помощ от правителството, посочи министър-председателят по време на посещението си в „Света Марина“. Той беше категоричен, че въпросът е в правилното разпределение на средствата за здравеопазване, а не само в тяхната наличност.

Пловдивската болница пък е с над 40 милиона задължения, каза още премиерът и добави, че според него това показва, че в такива здравни заведения се краде.

Здравната реформа ще бъде факт след първи януари, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Хората трябва да разберат, че е много важно плащането на здравните осигуровки, само тогава ще има пари за здраве, подчерта Борисов. Премиерът припомни, че световна практика е в инвазивната кардиология да се лекуват по 6-7 души на ден, а в някои болници у нас те били по 21.

Следователно или се претупват болните, или лекарите се претоварват и ще се поболеят, коментира министър-председателят. Заплата 60 000 лв. месечно на лекар е колкото на целия кабинет плюс премиерската, заяви още той.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Не правете тези неща през май! Опасно е за вас и близките ви!

Суеверията често се възприемат като неоснователни вярвания, свързани с религията. » Прочети

Вредно ли е готвенето на газ?

Всеки, който готви на газ, се радва на плюсовете - директен огън, температура и пламък, които лесно се регулират. » Прочети

Щастлив обрат за тези зодии през май

Астролозите вярват, че май 2024 г. » Прочети

Светли Вторник е, почитаме Богородица

На Светъл вторник Християнската Църква почита живота и делото на пресвета Богородица, на архидякон Стефан и на свети апостол Андрей Първозвани. » Прочети

Ако той прави тези неща, значи е луд по вас!

В днешно време може да се окаже истинско изпитание да намерим правилния за нас човек. » Прочети

От днес започва Светлата седмица

От днес започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. » Прочети

Честваме Св. Георги: Вижте какви са забраните на празника

Днес е Гергьовден - денят на Светия великомъченик и воин Георги Победоносец. » Прочети

Христос Воскресе!

Великден е! Днес целият християнски свят чества възкръсването на Иисус Христос. » Прочети

Няколко имена за момичета и момчета, привличащи успеха

Всички знаем, че името на един човек говори много за него и винаги е първото нещо, което научаваме, когато се запознаваме с някой нов човек. » Прочети