ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

9 заблуди и факти за безплодието

15 август 2010 11:00 | Коментари: 0
9 заблуди и факти за безплодието

Според статистиката около 20% от хората се сблъскват с проблеми, свързани с безплодието или с друг подобен проблем, в желанието си да имат деца. По различни причини тази тема винаги е била нелека за консултиране и мнозина разчитат на приятели и близки, за да установят причините за проблема.

Кои са всъщност най-разпространените заблуди за причините за безплодието и каква е истината зад тях?

Заблуда 1: От безплодие страдат предимно жените

Мъжете могат да страдат от безплодие в еднаква степен с жените. Доста са случаите, когато след раздялата на бездетната двойка жената скоро забременява от друг мъж, а бившият съпруг няма деца и от други жени.

Заблуда 2: Безплодието се предава по наследство

Ако жена от вашия род страда от безплодие или дълго време не може да забременее, това съвсем не означава, че проблемът е генетично обусловен. Всеки конкретен случай трябва да се разглежда индивидуално.

Заблуда 3: Несъвместимостта в кръвните групи на партньорите пречи на забременяването

Всъщност не може и да става дума за несъвместимост на самите кръвни групи. Несъвместимостта на резус факторите може да влияе не на зачатието, а на износването и здравето на бъдещите деца (и в никакъв случай винаги!).

Заблуда 4: От безплодие страдат само тези, които преди не са имали деца

На специалистите е добре известен проблемът за т.нар. вторично безплодие, когато след раждането на едно или няколко деца не настъпва нова бременност поради едни или други причини.

Заблуда 5: Ако жената няма оплаквания и гинекологът не открива проблем, тя не страда от безплодие

Може да са налице скрити здравословни проблеми, които лекарят не е в състояние да открие по време на първичния преглед, но които влияят например на проходимостта на маточните тръби.

Заблуда 6: Проблемите с месечния цикъл могат да бъдат причина за безплодие

Болезнените или нередовните менструации не са свързани с фертилността (възможността за зачатие). Те са по-скоро признаци за евентуално наличие на някакво заболяване (например ендометриоза). Нарушенията в менструалния цикъл (освен неговото пълно прекратяване) не влияят на настъпването на бременността. Главното условие е наличието на овулация (на 12-14-ия ден от цикъла).

Заблуда 7: Стресът може да е причина за безплодието

Точно обратното - стресът най-често се явява следствие от множество неуспешни опити за забременяване. Ако се отпуснете и престанете да се тревожите, вашите шансове да успеете ще се увеличат.

Заблуда 8: Способността на мъжа за зачатие се определя от състава и количеството на спермата

Качеството на спермата, също както и количеството и степента на активност на съдържащите се в нея сперматозоиди, не са постоянна величина. Върху тях влияят както фактори, произтичащи от общото здравословно състояние на мъжа, така и други причини – например приемането на някои лекарства.

Заблуда 9: Нередовният секс е възможна причина за безплодието

Безплодието не е дотолкова тясно свързано със сексуалното поведение. За зачатието не е необходим чест секс, тъй като спермата, попаднала в организма на жената, остава активна през следващите 48-72 часа. Шансовете за зачатие, разбира се, са по-големи в периода на овулация.

Безплодието е преди всичко медицински проблем, а не генетичен, психичен, сексуален и т.н. Няма основание за притеснения, ако бременността не настъпва дори и две години след началото на съвместния ви живот при неизползване  на предпазни средства. За да откриете истинските причини за безплодието, задължително трябва да потърсите на първо място консултация със специалист-гинеколог.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети