Ползите от захарта
Захарта е прост, годен за консумация въглехидратен кристал. Захарта съществува в много различни форми, като, естествено, всички те са сладки. Основните видове захар са захароза, лактоза и фруктоза.
Думата „захар“ идва от думата sukkar (от арабски), която пък произлиза от думата sharkara (санскрит).
Глюкозата е вид захар, която циркулира в кръвта ни - често се нарича кръвна захар.
За прозводството на хранителни продукти в световен мащаб се използват над 120 милиона тона захар годишно. 70% от производството на захар е от захарна тръстика. Тя се отглежда предимно в тропическите региони. 30% от глобалното производство на захар идва от захарното цвекло, което се отглежда главно в по-хладните части на планетата. Бразилия е най-големият произодител на захар в света.
Кафявата захар, за разлика от бялата рафинирана, освен че е малко по-нискокалорична, съдържа следните ценни за организма и усвояването на захарите минерали (за 100 г продукт):
Фосфор – 3.9 мг;
Калций – 85.0 мг;
Магнезий – 23 мг;
Калий – 100 мг;
Желязо – 1.3 мг;
Натрий – 97 мг.
Съдържа и фибри, така че при усвояването й по-бавно покачва нивото на кръвната захар.
Всички споменати предимства важат за истинската кафява захар, а не фалшивата, при която бялата захар е покрита с оцветен слой.
Бялата захар се произвежда от захарно цвекло. Тя също има своите достойнства – също съдържа микроелементи, а в нейния сок се съдържат пектин, белтъчини, полезни органични киселини, калий, натрий, магнезий, желязо. Просто не е прието тези съставки да се изписват от производителите на опаковката на продукта и те остават неизвестни за потребителя.