ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

И отново – климатиците са опасни!

3 август 2010 13:00 | Коментари: 0
И отново – климатиците са опасни!

В летните жеги хората се делят на два вида - такива, които прекарват времето си в помещения с климатици, и такива, които им завиждат. За вторите, несъмнено мнозинство, има малка утеха - климатикът може да донесе доста главоболия и дори да бъде опасен, ако човек не се съобразява с особеностите му.

Ползите от климатика са ясни - приятните 20-22 градуса правят човек по-работоспособен и жизнен. Жегата влияе зле на сърдечносъдовата система, на хормоналния баланс и на психиката. От горещините страдат хората, които имат високо кръвно или ниско кръвно, както и тези с исхемична болест на сърцето. Жегата провокира създаването на силни магнитни полета в атмосферата. Те влияят зле на кръвоносните съдове и нарушават баланса на вегетативната нервна система, която движи жизнените функции. Обезводняването също е много опасно. При високи температури организмът губи по литър течност на час - при дишане, с потта и урината. Човек става ленив, мозъкът му работи по-бавно.

При 35-градусови жеги настроен на доста ниски температури климатик може да бъде и опасен. Ако човек походи навън, а след това влезе изпотен в помещение с климатик, рязкото охлаждане на организма може да докара настинка. По тази причина не е препоръчително и да се спи на работещ климатик, тъй като той постоянно върти охладения въздух. Въздушното течение изстудява затопленото спящо тяло и човек настива.

Затова най-добре е климатикът да се постави до стената в единия край на помещението, така че въздухът да преминава по нея и да се разбива в срещуположната стена. Леглото или бюрото трябва да са до другата стена, успоредна на тази, до която преминава въздухът, така че малки количества от него да достигат до човека.

Общите климатични инсталации в сградите също крият рискове от респираторни заболявания, но опасността от заразяване е от друг характер. При общите климатици въздухът циркулира в затворена система, което създава добра среда за развитие на различни микроорганизми, които се предават на хората по въздушно-капков път. Например при появата на ТОРС имаше опасения, че болестта може да се предава в самолет именно заради климатични инсталации, отбелязва в. „Сега“.

Освен това при продължително използване на климатични инсталации количеството на кислорода в помещенията намалява, а това също е вредно за здравето. Стерилните офиси с климатик, без изглед към външния свят и без възможност да се отвори прозорец, пък увеличават и стреса, и умората.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети