ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Как да се справим с афтите?

18 юли 2010 13:00 | Коментари: 0
Как да се справим с афтите?

Афтите са често срещан проблем, но те не са заболяване, а изява. Имат различен произход (а понякога хората кръщават с името „афти“ и други по вид образувания). Най-често срещаните причина за появата им са: замърсяване, срив на имунната система, съпътстване на системни заболявания (например автоимунни и др.). До афти могат да доведат: вирусни инфекции, дори орална любов. Затова личната хигиена трябва е на първо място, съобщават специалисти пред в. „Труд“.

Може да се каже, че има определена генетична предразположеност за развитието им. Друг рисков фактор е стресът (като примерно уволнение, развод или любовна мъка). Афти се срещат при някои хронични заболявания и витаминна недостатъчност.

Няма данни за по-уязвими възрасти, но се наблюдава хормонална зависимост за появата им при жените (това може да се случи по време на цикъла, когато нивата на хормоните варират). Най-често до афти се стига вследствие на неизмити плодове, мръсни ръце, а при децата - ако пипат и лапат замърсени играчки.

Ако видите, че по устната ви лигавица са се появили разранявания с жълтеникаво-бяла зона, заобиколена със зачервяване отстрани, то това е афта. Тя е силно болезнена и ужасното чувство се засилва, ако хапвате кисели, пикантни или люти храни, както и цитрусови плодове. Пациентът може да изпитва болка дори когато преглъща, ако афтите са разположени към гърлото.

Засегнатите веднага да потърсят помощ при своя зъболекар. Той вече ще прецени какво да изпише. За лечение се използват различни локални препарати. За щастие вече имаме на разположение и лазери, които значително облекчават протичането на оздравителния процес и болката. Препаратите най-често се прилагат преди хранене и по този начин създават върху афтата защитен филм (слой). А той позволява на пациента да се храни нормално, без болка. В същото време се извършва и лечебно действие. Симптомите отшумяват за около 7-10 дни. По-тежките случаи могат да отминат и за 3 седмици. Често повтарящите се и трудно изчезващи афти трябва да бъдат следени от специалист. Това е изключително важно, защото, ако афтата всъщност е вид злокачествено изменение, то само така може да бъде установено в начална фаза.

Мийте зъбите си сутрин и вечер, съветват специалистите. Разтворите помагат за по-доброто състояние на венците, но не трябва да се прекалява с тях. А и проблемите могат да се решат само от зъболекаря. Посещавайте своя стоматолог на всеки 6 месеца за редовната профилактика и почистване на зъбен камък.

Разтвори, промиване със смрадлика и лайка могат да облекчат в момента болка и кървене, но те не отстраняват окончателно проблема.

Съществува цяло обучение за правилното миене на зъби. Освен четката трябва да се ползват и конци или интердентални четки (когато разстоянието между зъбите е по-голямо, мънички четчици почистват между тях).

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети