НОВИНИ

Пишман купонджии

28 юни 2010 13:00 | Коментари: 0
Пишман купонджии

Още след първия учебен час ученици могат спокойно да си купят бира от кварталните магазини и капанчета, е установила проверка на „24 часа“. Дори за 11-годишно дете не е трудно да се сдобие с голяма бутилка пиво. С помощта на две деца доброволци „24 часа“ доказа, че търговци продават алкохол на малолетни. Момиче в 4. клас и момче в 7. закупиха безпрепятствено бира от магазин и клекшоп в центъра на София.

Забраната на 200 м от училищата да не се продават цигари и алкохол не спира децата от употребата им. В столичните паркове вчера предиобед беше пълно с тийнейджъри, които пият бира.

Екипът на вестника е помолил две деца - момиче на 11 г. и момче на 14, да сътрудничат. Учениците трябваше да се опитат да купят бира и твърд алкохол в магазини и капанчета в близост до две столични училища - 133 и 12 СОУ.

Момичето, наричано условно агент Калкан, се впусна в търсене на алкохол по улица „Цар Иван Асен II“. Тя беше инструктирана да се опита да купи бирата, без да дава обяснение. В случай че я попитат или й откажат, агент Калкан трябваше да каже: „Тя е за мама“. Още с първото влизане в малко магазинче за хранителни стоки девойчето си излезе с еднолитрово пластмасово шише бира - напълно достатъчно, за да опияни крехкия детски организъм до безобразие. Калкан купила бутилката, без изобщо да й зададат въпроси.

Тревожна е статистиката – почти всяко българче на 14 години се е напивало поне веднъж, а младежите от 16 до 18 г. употребяват редовно алкохол

16-годишни ученици се биха до кръв заради бутилка уиски, съобщава Дарик радио. Инцидентът е станал по време на рожден ден в столичния квартал „Изгрев". Двама от участниците в мелето са с по-тежки контузии по главата. Друг купонджия пък е настанен в Токсикологията на ВМА.

Сигналът за масовия бой е подаден в Първо Районно полицейско управление около 23 часа снощи. Младежите се сбили в двора на къща, която се намира на ъгъла на улиците „Самоков" и „Русаля" в София.

Партито било за рожден ден. Около 23 часа обаче купонът прераснал в масово меле. 16-годишните ученици се сбили - първо в двора на къщата, където е партито, а после и на улицата. Скандалът избухнал заради малкото останало уиски, с което 16-годишно момче решило да си тръгне от купона. В същото време алкохолът бил поискан и от друг купонджия.

На мястото на инцидента пристигала патрулка от Първо РПУ в София. Един от участниците е бил отведен в полицията, за да даде обяснения за скандала.

Началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева коментира: „Из улиците на големия град не трябва да се движат деца без придружител. В изпълнение на чл. 8 от Закона за закрила на детето полицията е в правомощията си да състави актове. Глобите са първоначално между 300 и 500 лева за това нарушение. Докато тече разследването на полицията, не можем да кажем кои са тези ученици, но няма никакво значение всъщност кои са тези деца. Въпросът е принципен и не трябва да оставяме децата си на произвола сами. Вярно е, че трябва да има доверие между нас, но просто е важно всички да спазват правилата".

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ако той прави тези неща, значи е луд по вас!

В днешно време може да се окаже истинско изпитание да намерим правилния за нас човек. » Прочети

От днес започва Светлата седмица

От днес започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. » Прочети

Честваме Св. Георги: Вижте какви са забраните на празника

Днес е Гергьовден - денят на Светия великомъченик и воин Георги Победоносец. » Прочети

Христос Воскресе!

Великден е! Днес целият християнски свят чества възкръсването на Иисус Христос. » Прочети

Няколко имена за момичета и момчета, привличащи успеха

Всички знаем, че името на един човек говори много за него и винаги е първото нещо, което научаваме, когато се запознаваме с някой нов човек. » Прочети

Как да се справим с напуканите пети

Напуканите пети може да са грозни, но обикновено не причиняват сериозни проблеми. » Прочети

Успешно начало на м. май за тези зодии

Астрологията откроява четири зодиакални знака, за които началото на новия месец обещава изключителни емоции. » Прочети

По-полезен ли е замразеният хляб?

Според публикации в TikTok замразяването на хляба го прави по-здравословен. » Прочети

Няколко важни супер ползи от оцета

Повечето домакини са свикнали да използват оцета за готвене, не подозирайки, че този продукт има още няколко разновидности. » Прочети