НОВИНИ

Пишман купонджии

28 юни 2010 13:00 | Коментари: 0
Пишман купонджии

Още след първия учебен час ученици могат спокойно да си купят бира от кварталните магазини и капанчета, е установила проверка на „24 часа“. Дори за 11-годишно дете не е трудно да се сдобие с голяма бутилка пиво. С помощта на две деца доброволци „24 часа“ доказа, че търговци продават алкохол на малолетни. Момиче в 4. клас и момче в 7. закупиха безпрепятствено бира от магазин и клекшоп в центъра на София.

Забраната на 200 м от училищата да не се продават цигари и алкохол не спира децата от употребата им. В столичните паркове вчера предиобед беше пълно с тийнейджъри, които пият бира.

Екипът на вестника е помолил две деца - момиче на 11 г. и момче на 14, да сътрудничат. Учениците трябваше да се опитат да купят бира и твърд алкохол в магазини и капанчета в близост до две столични училища - 133 и 12 СОУ.

Момичето, наричано условно агент Калкан, се впусна в търсене на алкохол по улица „Цар Иван Асен II“. Тя беше инструктирана да се опита да купи бирата, без да дава обяснение. В случай че я попитат или й откажат, агент Калкан трябваше да каже: „Тя е за мама“. Още с първото влизане в малко магазинче за хранителни стоки девойчето си излезе с еднолитрово пластмасово шише бира - напълно достатъчно, за да опияни крехкия детски организъм до безобразие. Калкан купила бутилката, без изобщо да й зададат въпроси.

Тревожна е статистиката – почти всяко българче на 14 години се е напивало поне веднъж, а младежите от 16 до 18 г. употребяват редовно алкохол

16-годишни ученици се биха до кръв заради бутилка уиски, съобщава Дарик радио. Инцидентът е станал по време на рожден ден в столичния квартал „Изгрев". Двама от участниците в мелето са с по-тежки контузии по главата. Друг купонджия пък е настанен в Токсикологията на ВМА.

Сигналът за масовия бой е подаден в Първо Районно полицейско управление около 23 часа снощи. Младежите се сбили в двора на къща, която се намира на ъгъла на улиците „Самоков" и „Русаля" в София.

Партито било за рожден ден. Около 23 часа обаче купонът прераснал в масово меле. 16-годишните ученици се сбили - първо в двора на къщата, където е партито, а после и на улицата. Скандалът избухнал заради малкото останало уиски, с което 16-годишно момче решило да си тръгне от купона. В същото време алкохолът бил поискан и от друг купонджия.

На мястото на инцидента пристигала патрулка от Първо РПУ в София. Един от участниците е бил отведен в полицията, за да даде обяснения за скандала.

Началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева коментира: „Из улиците на големия град не трябва да се движат деца без придружител. В изпълнение на чл. 8 от Закона за закрила на детето полицията е в правомощията си да състави актове. Глобите са първоначално между 300 и 500 лева за това нарушение. Докато тече разследването на полицията, не можем да кажем кои са тези ученици, но няма никакво значение всъщност кои са тези деца. Въпросът е принципен и не трябва да оставяме децата си на произвола сами. Вярно е, че трябва да има доверие между нас, но просто е важно всички да спазват правилата".

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети