ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

10 разбити мита

22 юни 2010 13:26 | Коментари: 0
10 разбити мита

Съществуват много митове, които касаят здравето на човека. Лекари консултанти коментираха пред „Труд“ 10-те най-популярни заблуди в медицината.

Митовете развенчаха д-р Светлана Гоцева, дермато-венеролог от болница „Торакс“, д-р Антони Ненов, акушер-гинеколог от АГ болница „Шейново“, и д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести от „Пирогов“.

1. Слънцето помага на пъпките.

Известно е, че ултравиолетовите лъчи имат доста полезни въздействия и едно от тях е противовъзпалителното. Затова те временно могат да намалят обривите при акне, но след спиране на облъчването то „избухва“ с нова сила. Причината е, че в резултат на UVE лъчите кожата се „удебелява“. Получава се вроговяване в „устието“ на космения фоликул, което благоприятства запушването на порите и образуването на много нови комедони (черни точки). Дерматолозите знаят, че през есента пациентите с влошено акне са повече. Същото важи с пълна сила и за соларуимите. Младите хора ги посещават редовно, за да подтискат акнето си. Това в никакъв случай не е решение на проблема. Напоследък зачестиха съобщенията за необратимите увреждания, които соларните студиа могат да причинят на кожата. Особено уязвими са децата и хората с кожни проблеми.

2. Намазана семенна течност върху лицето чисти кожата.

Съществува мит, че семенната течност има подмладяващо действие поради своя специфичен състав. Освен сперматозоиди тя съдържа висок процент протеини, богата е на натрий, фруктоза, аминокиселини, ензими и други съставки. Може би точно затова битува схващането, че е полезна. За козметичните качества на семенната течност обаче не може да се твърди със сигурност, защото е възможно да съдържа и много токсични продукти, които попадат в тялото по различни начини. Например чрез прием на медикаменти. Като високобелтъчен продукт е възможно спермата да предизвика алергия (има жени, които са алергични към спермата на собствените си съпрузи). Да не забравяме, че не е изключено да съдържа бактерии, както и причинителя на СПИН - ХИВ вируса. Така че ползите от прилагането й значително намаляват и дори остават на заден план. Да напомним, че естетичната медицина разполага с много по-елегантни начини за поддържане на доброто състояние на кожата ни.

3. Ако косата се разресва с наведена надолу глава, й се вреди.

Сред най-популярните митове за косата са, че подстригването я прави по-здрава, че не трябва да я мием често, за да не я увредим, че не е хубаво да носим шапки, защото ще оплешивеем. Както и това, че ако я разресваме с наведена надолу глава, ще я увредим. Вероятно хората са стигнали до това схващане заради устройството на косъма. Видимата му част има 3 слоя, като най-външният - кутикулата, изпълнява защитни функции. Той е образуван от плътно наредени клетки (подобни на люспички), които се припокриват като керемиди. Когато този външен слой не е увреден, косата изглежда здрава и блестяща. Ако кутикулата е поразена от някакви физични или химични фактори, се нарушава целостта на косъма и той изглежда изтощен. Но едва ли разресването може да го причини. Достатъчно е да ползваме качествени продукти, подходящи за съответния скалп, и да не издевателстваме с експерименти върху косата си (боядисване, присаждане и др.). А разресването може да е във всякаква посока.

4. Като ядеш солено, ще родиш момиче, а сладко - момче.

Няма нито едно медицинско доказателство, което да подкрепя това твърдение. Ако то беше вярно, то досега да е влязло в практиката и по поръчка да възпроизвеждаме момичета и момчета. Категорично храната няма отношение към пола на плода. А по принцип бременните жени имат по-голям апетит към солени, сладки и кисели храни.

5. От хапчета антибебе жената се окосмява и надебелява.

От далечната 1960 г., когато са регистрирани първите противозачатъчни препарати, досега са изминали 50 г. През тях медицината е положила огромни усилия да елиминира страничните им ефекти. Модерните хапчета са ниско дозирани и в голяма степен „изпипани“, така че да помагат и да не вредят на пациентките. Сред положителните ефекти на антибебе таблетките е, че намаляват окосмяването и омазняването на кожата.

6. Лекарства срещу тропически болести като малария водят до импотентност.

Най-съвременните препарати за лечение на маларията, регистрирани след 1990 г., са с действие, покриващо всички щамове на причинителя й. Те са с абсолютен минимум на странични ефекти, което ги прави широко използвани за профилактика и лечение на болестта.

7. Алкохолът вреди, докато пиете антибиотици.

Алкохолът в токсични количества вреди независимо от това какво още приемаш. Защото той уврежда много органи, сред които на първо място черния дроб, сърцето, бъбреците и т.н. Когато се взема антибиотик, той самият не е структура, позната на човешкото тяло. Затова организмът не е пригоден да се предпазва от подобни химически въздействия. Приемането на алкохол обаче примерно от 50 мл на ден не повлиява ефекта от антибиотиците. Няма вреда, както и след 1 чаша вино. Конкретно при тетрациклините не бива да се пият алкохолни напитки.

8. От витамините се яде повече.

Витамините сами по себе си не стимулират апетита. Те подобряват общото състояние на организма, дават му повече сили и той изразходва повече енергия. Ето от това може да му се дояде на човек, не от витамините.

9. От сладолед се дебелее.

Разковничето е в дозата. Един сладолед в никакъв случай не е фатален, ако човек добре си е направил разчета за деня по отношение на калориите. Дори съществуват разработки на специалисти по хранене и метаболизъм, че при затоплянето на сладоледа в организма се стига до загуба на енергия, т.е. до отслабване.

10. Ако ти играе окото, те чака нещо лошо.

„Играенето“ е неврогенна проява. Тук става дума за неконтролируеми импулси по нерва, който отговаря за движението на клепача. Каква точно е причината за това, никой не може да каже към момента, ако не се направи преглед. Може да се дължи на куп неща, както и на сериозно тежко заболяване. Но не означава, че ще ти се случи нещо лошо в работата, бизнеса или в семейния живот.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети