ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Грижи за деца, родени след патологична бременност

17 юни 2010 14:56 | Коментари: 0
Грижи за деца, родени след патологична бременност

Когато бременността е патологична (при диабет, прееклампсия, анемия и др.), тя трябва да се наблюдава много активноq особено след 20-ата гестационна седмица (след петия месец). Това е времето, когато детето може да започне да сигнализира, че има проблем в развитието му. Тогава могат да се наложат и по-чести ехографски прегледи, съветва д-р Румяна Манева, специалист „Детски болести“. След 24-ата седмица има висок риск от пукване на околоплодния мехур. Най-честата причина за това са прееклампсиите. В случай на патологична бременност е изключително важно майката и лекарят да си съдействат и да си имат пълно доверие. Децата, родени между 24-ата и 32-рата седмица, тежат под 1000 грама. Това са най-рисковите деца. При патологична бременност жената трябва да е много внимателна през този период, защото тогава най-често може да настъпи преждевременно раждане. Препоръчително е тя да лежи повече, да се концентрира изцяло върху задържането на плода и ако се наложи, да постъпи в родилно отделение, където да бъде под наблюдение.

Първите симптоми за преждевременно раждане са прекалено силните движения от страна на бебето и честите контракции. Ако тази фаза премине, без майката да е осъществила преглед с акушер-гинеколог, настъпва фаза, през която майката вече не усеща движения на детето. Това не трябва да се допуска!

В първата фаза матката се опитва да изхвърли бебето. Тъй като то не е готово за това, започва да се движи силно, като по този начин се бори да оцелее. Във втората фаза борбата е приключила, което значи, че не са му останали повече сили или че е настъпила смърт. При липсата на движения на плода майката трябва да постъпи незабавно в родилно отделение.

Винаги когато предстои родоразрешение, трябва да се наблюдават детските сърдечни тонове. Сърдечната дейност реагира на всички проблеми с детето. Тя се проследява със слушалка или с мониторно наблюдение. Всяка една контракция е стрес за детето. При нея бебето бива притискано и то учестява сърдечната си дейност. Това се нарича фаза на компенсация. Когато лекарят е притеснен, той трябва да сподели това с майката, защото много пъти децата се раждат в тежка асфиксия. Майката трябва да е осведомена и подготвена за това. При липса на кислород към бебето то отделя мекониум, който променя цвета на околоплодната вода в зелено. Ако плацентата се пукне в домашни условия и околоплодната течност, която изтече, е зелена, майката трябва да се придвижи по най-бързия начин до родилно отделение.

При раждане на страдащ плод се предприема кардио-пулмонална ресусцитация – аспирация на носоглътката и на стомашното съдържимо, бърза интубация през носа или устата и обдишване с балон. Обдишването се осъществява с атмосферен кислород (21% или повече). Ако е необходимо, се подпомага и сърдечната дейност с индиректен масаж или с приложение на адреналин в трахеята.

Ако детето не е страдало твърде много, често за период от половин час то започва да има собствено дишане. Тогава децата се поставят в кувьоз на трайно мониторно наблюдение. Условията в кувьоза са близки до условията в майчината утроба – топлина, влажност, дихателно подпомагане и парентерално хранене.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети