ВСИЧКО ЗА АНТИОКСИДАНТИТЕ

Естествените антиоксиданти са за предпочитане пред таблетките

9 май 2010 11:20 | Коментари: 0
Естествените антиоксиданти са за предпочитане пред таблетките

Антиоксидантите са хранителни съставки, които предпазват човешкия организъм от вредното въздействие на свободните радикали, които са отговорни за развитието на редица сърдечни заболявания, туморни процеси и стареенето.

За съжаление няма как да разберем колко антиоксиданти приемаме дневно, тъй като все още не са известни точните препоръчителни количества, които трябва да се консумират. За да се покрият дневните нужди на организма, включете в хранителния си режим богати на тези съединения храни – най-вече зеленчуци и плодове.

Добре е да знаете обаче, че ако приемате витамини и минерали под формата на таблетки, можете да предозирате организма си, а това не е полезно. Експерти в областта твърдят, че големите количества синтетични антиоксиданти могат да претоварят имунната система, увреждайки способността на организма да се „самопоправя“. Такъв проблем при приема на естествени антиоксиданти, т.е. чрез плодовете и зеленчуците, не съществува.

Източници на антиоксиданти са зеленият чай, червеното вино, ягодите, боровинките и малините, както и нарът. Но магазините са пълни и с други изключително полезни храни като броколи, домати, зеленолистни растения, цитрусови плодове.

Броколите са отличен източник на изотиоцианати – антиоксиданти, които доста изследвания определят като ефикасни при борбата с рака. Тази храна е богата още на кверцетин, който подпомага превенцията от рак и поддържането на нормално кръвно налягане. Кварцетинът се съдържа още в червения лук, червеното грозде, доматите, чушките, цитрусовите плодове.

Бадемите, растителните мазнини, пшеничните зародиши, житото и соята съдържат значителни количества витамин Е. Богати на ликопен храни като домати, папая, диня, праскови и розови грейпфрути поддържат доброто състояние на простатата при мъжа.

Други антиоксиданти като лутеинът и зеаксантинът, съдържащи се най-вече в зеленолистните зеленчуци като спанак и зеле, са важни за доброто състояние на зрителния апарат, а семената и екстрактът от грозде подобряват системното кръвообръщение.

Напоследък на пазара се появиха и много козметични продукти с антиоксиданти. Добре е да се знае обаче, че защитата на кожата трябва да се осъществява както отвън, така и отвътре. Ето защо лекарите препоръчват антиоксидантите от храната и напитките да се приемат паралелно с прилагането на такива чрез кремовете за лице и тяло. Комбинацията е много ефикасна.

Антоксидантите, извлечени от хранителните продукти, могат да намалят негативните кожни промени, причинени от слънцето и замърсяването на околната среда. Както растенията произвеждат каротеноиди, за да абсорбират вредните слънчеви лъчи, така и човек си ги набавя чрез храната и козметиката, за да се предпазва от опасните въздействия.

Любопитен е и въпросът за това кой е по-добрият източник на антиоксиданти: храната или хранителните добавки? Според диетолозите най-добрият източник е храната, тъй като там антиоксидантите са в естественото си състояние, а тяхната стабилност и ефикасност е подсигурена от други съставки. Въпреки това в случаи, когато храните са много скъпи или липсват на пазара, или ако човек е алергичен към тях, хранителните добавки могат да заместят изцяло някои храни.

Например лукът е един от най-добрите източници на кверцетин. Но ако изпитвате непоносимост към него и не приемате добавки, на вас ще ви липсва мощен антиоксидант, който намалява риска от рак и поддържа нормално кръвното налягане. Боровинките са друг превъзходен източник на антиоксиданти, най-вече на антоцианин, но са доста скъпи особено извън сезона им.

Добрата новина за любителите на по-меките алкохолни напитки е, че в малки дози те допринасят за поддържането на добро здраве. Например според много проучвания полифенолите и ресвератролът във виното (особено в червеното) намаляват риска от сърдечни и ракови заболявания. Бирата също съдържа известно количество антиоксиданти. Най-богатата на антиоксиданти напитка обаче си остава зеленият чай. Естествено малки количества от тези полезни вещества могат да бъдат открити и в кафето, но медиците препоръчват да се наблегне на консумацията на чай - топъл през зимните месеци и студен през летните.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Антиоксиданти за отслабване

14.06.2010 (Коментари: 1)

Антиоксидантите са онези съединения, които помагат на организма ни да се справи със свободните радикали. » Прочети

Кафето и чая са богат източник на антиоксиданти

27.05.2010 (Коментари: 0)

Доскоро действието на кафето се свързваше предимно с наличието на кофеин в него. » Прочети

Зеленият чай предпазва от мрачни мисли

24.05.2010 (Коментари: 0)

Възрастните мъже и жени, които пият по 3 чаши топъл или студен зелен чай дневно, са по-малко застрашени от мрачни мисли. » Прочети

Антиоксидантите – вроден защитен механизъм

18.05.2010 (Коментари: 5)

Всички знаят, че кислородът е необходим за човешкия живот и без него не можем да съществуваме. » Прочети

Антиоксидантите в студените чайове тонизират тялото

13.05.2010 (Коментари: 0)

Антиоксидантите предпазват тялото от различни заболявания като сърдечносъдови, метаболитни, неврологични и т. » Прочети

Зелен чай бори пролетната умора

Ако с усилие вършите ежедневните си задължения и най-смешният виц не може да ви разсмее, най-вероятно ви гони пролетна умора. » Прочети

15 причини да пием зелен чай

30.04.2010 (Коментари: 0)

Чаят е силната страна на Изтока, пише fammspa. » Прочети

Чаят предпазва от рак на яйчниците

Жените, които пият по две чаши черен чай или една чаша зелен чай дневно, са изложени на по-малка опасност да се разболеят от рак на яйчниците. » Прочети