Американците консумират твърде много сол и затова затлъстяват
Американците консумират твърде много сол, повечето от която се съдържа в готови или полуготови храни, а това ги изправя пред по-голям риск от високо кръвно налягане и други сериозни заболявания като наднормено тегло, диабет и т.н.
Средно американците консумират над 3400 милиграма натриева сол дневно, или около една и половина чаени лъжички, твърди докладът, поръчан от Конгреса преди 2 години в търсене на начини за намаляване на консумацията на сол, което би могло да предотврати над 100 000 смъртни случая годишно. Официални американски препоръки сочат като допустима дневна доза не повече от 2300 милиграма сол, или една чаена лъжичка.
Многобройни опити са правени през годините, за да се ограничи употребата на сол в САЩ, но специалистите признават провала на тези усилия на масово равнище. Ето защо през 2008, при управлението на бившия президент Джордж Буш, Конгресът се обръща към Института по медицина да препоръча стратегии за намаляване употребата на сол до не по-големи от максимално допустимата чаена лъжичка на ден.
Докладът препоръчва координирани усилия с участието на производителите на храни и на ресторантите с цел намаляване на опасната консумация по начин, който да остане незабележим за повечето консуматори, докато вкусовите сензори не се пригодят към препоръчителните за здравето нива на натриева сол. Като част от стратегията в тази посока се препоръчва приемането на задължителни национални стандарти за съдържанието на овкусителя в храните.
16.01.2017 ()
Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети
14.12.2012 ()
В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.
» Прочети
5.12.2010 ()
Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети
5.12.2010 ()
Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети
2.12.2010 / Мария Цветкова ()
Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети
25.11.2010 ()
Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.
» Прочети
24.11.2010 / Мария Цветкова ()
Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети
28.10.2010 / Галин Петков ()
Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети
19.10.2010 / Doctoronline.bg ()
За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети
13.10.2010 ()
Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети