Въглехидратите в месото може би водят до анафилаксия
Въглехидрат в месото вероятно е причинител на повтарящи се алергични реакции при някои хора, съобщи HealthDay.
Американско проучване на университета във Вирджиния е обхванало 60 души от Австралия и САЩ, които са страдали от анафилаксия без известна причина. Около 25% тях са имали позитивна реакция на въглехидрата alpha-gal.
Хората, които са алергични към неизвестни вещества, са в риск от често повтаряне на състоянието. Заради сериозността на някои алергични реакции е препоръчително навременното откриване на причинителя на дразнението, допълват учените.
Анафилаксията е внезапна, тежка алергична реакция към дадено вещество (алергени), които могат да бъдат животозастрашаващи. До скоро се смяташе, че веществата, които може да предизвикат тежка алергична реакция включват пчелни жила, ухапване от насекомо, фъстъци, яйца, лекарства и др. Сега учените доказаха, че до това състояние може да доведе и месото.
Анафилаксията се появява изведнъж и се отразява на цялото тяло с тежки алергични симптоми включващи затруднено дишане, обриви, подуване, болка в корема, понижено кръвно налягане, което води до шок. Това състояние изисква спешно медицинско лечение, когато е необходимо незабавно, за да се избегне потенциална смърт.